Kiakadtak a horvátok Orbán adventi fotóján

„16. elnökségi ülés Advent idején” címmel posztolt még hétfőn egy fotót Orbán Viktor a Facebook-oldalán, a kép hátterében látható történelmi Magyarország-térkép azonban nagy hullámokat vert Horvátországban.

16. Elnökségi ülés Advent idején // Advent meeting of the party presidency

Posted by Orbán Viktor on Monday, December 16, 2019

A fotó láttán Andrej Plenkovic miniszterelnök is felháborodott, állítólag a zágrábi külügyi tárca beszélni is akar a magyar féllel a képről – írta a 168 Óra a horvát HINA hírügynökségre hivatkozva.

„Ha jól tudom, nem ez az első alkalom, hogy ezt a térképet mutatták Fidesz-tanácskozás során. Horvátország határai ott vannak, ahol vannak”

– mondta állítólag Plenkovic.

A 168 Óra emlékeztet, Orbánnak újabban „látványosan kihagy a diplomáciai érzéke”: a napokban Temesváron például azt mondta, szeretne új Közép-Európát építeni a szomszéd országokkal. Klaus Iohannis román elnök később erre úgy reagált: Románia nem akar új törésvonalakat az Európai Unióban, és semmilyen erre irányuló kísérletet nem támogat.

Nyáron a szlovénok kifogásoltak egy Trianon-térképet, mely az Orbán-kormány félhivatalos Twitter-oldalán, az About Hungaryn jelent meg június 4-én, az országot a mai méreteire csökkentő békediktátum évfordulóján.

Kapcsolódó hírek