Lemondták a szilveszteri tűzijátékot a szlovákiai városok, hogy a pénzből Eperjest segítsék

A december 6-ai gázrobbanásban megrongálódott panelház a szlovákiai Eperjesen 2019. december 12-én.
A december 6-ai gázrobbanásban megrongálódott panelház a szlovákiai Eperjesen 2019. december 12-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Lemondta a szilveszteri-újévi tűzijátékokat számos szlovákiai város, hogy az így megtakarított pénzt átutalják az eperjesi tragédia áldozatainak megsegítésére.

A szlovákiai sajtó azt írja, a nagyobb városok közül Pozsony, Kassa, Besztercebánya és Liptószentmiklós önkormányzata is meghozta már a döntést, de több kisebb város is, mint például a szlovák fővároshoz közeli Modor vagy a kelet-szlovákiai Svidník önkormányzata is az eperjesiek segítségére sietett.

Megkezdték a romok bontását

Amint arról korábban a Hírek Ma is beszámolt, a 12 emeletes eperjesi toronyházban december 6-án történt nagy erejű gázrobbanás, amelyben nyolc ember halt meg. Hét áldozat holttestét már megtalálták, a nyolcadik a feltételezések szerint a lakóház romjai alatt hever. Szlovákiában ez volt az utóbbi húsz év egyik legnagyobb tragédiája.

A december 6-ai gázrobbanásban megrongálódott panelház a szlovákiai Eperjesen 2019. december 12-én.

A december 6-ai gázrobbanásban megrongálódott panelház a szlovákiai Eperjesen 2019. december 12-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A lakóház kiégett felső hat emeletének bontása hétfőn kezdődött, a statikusok véleménye szerint azonban a legjobb lenne az egész épületet lebontani. Erről egyelőre nem született végleges döntés.

A szlovák kormány mindjárt a gázrobbanás utáni napon egymillió eurós (320 millió forint) összeget hagyott jóvá a tragédia következményeinek felszámolására és a károsultak megsegítésére, ugyanakkor lakossági gyűjtés is indult, a speciális számlán már több százezer euró van.

Tűzijáték helyett puncs

Besztercebánya városa összesen 13 033 eurót küld az eperjesi önkormányzatnak. Az összegből 10 ezer euró az a tétel, amelyet a város a szilveszteri tűzijáték lemondásának köszönhetően tud adományozni. A fennmaradó 3 033 euró egy kisebb vásár során gyűlt össze, amikor Besztercebánya lakói puncsot, forró teát és kerámiát vásárolhattak a városháza előtt felállított bódékban – írta a TASR hírügynökség.

A kassai városvezetés 50 ezer, a pozsonyi pedig 20 ezer eurós segélyt szavazott meg Eperjesnek. Mindkét nagyvárosban lemondták a hagyományos szilveszteri tűzijátékot.

A segítségnyújtáshoz több, jórészt magyarok lakta város – egyebek között Révkomárom vagy Galánta – is csatlakozott. A Duna menti Révkomárom önkormányzata szintén lemondta a tűzijátékot, helyette 3000 eurót küld az eperjesi károsultaknak. A városi képviselő-testület tagjai pedig több száz eurót gyűjtöttek össze Eperjesnek.

Kapcsolódó hírek