„Strandidő” – itt a meteorológiai szolgálat jövő heti előrejelzése

Talaj menti köd látszik Salgótarján közeléből fotózva 2019. december 14-én hajnalban.
Talaj menti köd látszik Salgótarján közeléből fotózva 2019. december 14-én hajnalban. Fotó: MTI/Komka Péter

A jövő héten folytatódik az évszakhoz képest meleg idő, a hét első felében 15 fok körüli maximumok is lehetnek, csak néhol lehetnek mínuszok – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

A következő napokban 10-14 fokkal lesz melegebb, mint a december közepén mért sokévi átlag,

a szakemberek már strandidővel viccelődnek:

STRANDIDŐ ?Na jó, azért ne túlozzunk, de az ilyenkor szokásosnál 10-14 fokkal melegebb is lehet a hét közepén. Az oka…

Posted by Országos Meteorológiai Szolgálat on Sunday, December 15, 2019

Hétfőn az ország északi, északkeleti harmadán, illetve helyenként a Fertő-tó környékén lehet makacsabb köd, másutt fátyolfelhős, napos idő lesz. Számottevő csapadék nem valószínű. A Kisalföldön helyenként viharos széllökésekre is számítani lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 6 fok között, a legmagasabb 8 és 16 fok között várható, de a tartósan borult tájakon ennél több fokkal hidegebb is lehet.

Kedden több órára kisüt a nap, de főként északkeleten néhol megmaradhat az éjszakai köd. Csapadék nem valószínű. Az Észak-Dunántúlon helyenként viharossá fokozódik a szél. A leghidegebb órákban 1-10 fok lesz. Napközben 12-18 fokig melegszik a levegő, de a ködös tájakon hidegebb is lehet.

Szerdán északkeleten nagyobb területen köd képződhet, amely helyenként tartósabban meg is marad, másutt változóan felhős lesz az ég, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, csapadék nem valószínű. A minimumhőmérséklet 1-10, a maximumhőmérséklet általában 10-16 fok között lesz.

Csütörtökre virradóra is sokfelé lehet köd, amely főként északkeleten tartósan meg is maradhat, másutt rövid időre kisüt a nap. A nap második felében nyugaton, délnyugaton néhol eső is lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 8 fok között, a legmagasabb általában 8 és 14 fok között valószínű.

Péntekre virradóra főként az északkeleti harmadban lehet köd, amely helyenként tartósan meg is maradhat, másutt több-kevesebb napsütés várható. Csapadék nem valószínű. A szél nyugaton megerősödik, az Észak-Dunántúlon helyenként viharossá fokozódik. A leghidegebb órákban 0-8 fok lesz. Napközben 8-14 fokig melegszik a levegő.

Szombaton erősen felhős vagy borult lesz az ég, és nyugaton egyre többfelé várható eső, zápor. A legalacsonyabb hőmérséklet 3-9, a legmagasabb 8-14 fok között alakul.

Vasárnap szórványosan várható eső, záporeső. A leghidegebb órákban 1-6 fok lesz. Napközben 5-10 fokig melegszik a levegő – olvasható az előrejelzésben.

Kapcsolódó hírek