Orbán a brüsszeli csata után: Magyarország klímabajnok

Orbán Viktor magyar az EU-tagországok állam- és kormányfői évzáró találkozóján Brüsszelben 2019. december 12-én.
Orbán Viktor magyar az EU-tagországok állam- és kormányfői évzáró találkozóján Brüsszelben 2019. december 12-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Sikeresnek nevezte pénteki Facebook-videójában Orbán Viktor a brüsszeli klímavédelmi tárgyalást – vagy ahogy még tegnap nevezte, csatát –, mert sikerült megteremteni az esélyét annak, hogy ne a szegényebb országok és emberek fizessék meg a küzdelem árát.

Orbán Viktor a Brüsszelben rögzített üzenetben kijelentette:

Magyarország klímabajnok, ugyanis azon országok közé tartozik, amelyek a leginkább csökkentették szén-dioxid-kibocsátásukat 1990 óta.

„Tudjuk, hogy milyen fontos a klímaváltozás elleni küzdelem, de mi magyarok azt is tudjuk, hogy ennek ára van. Méghozzá nagy ára, mert ez egy drága dolog” – mesélte, hozzátéve: a kérdés az, hogy ki fizeti a számlát, erről szóltak a tegnapi csaták viták.

Olyan szabályok meghozatalára van lehetőség, amely bátorítja a nukleáris energia felhasználását. Továbbá esély van olyan szabályok megalkotására is, hogy a klímavédelem ne eredményezze se az üzemanyag, se az élelmiszer árának növekedését – magyarázta a kormányfő.

„Nem győztünk, de esélyt teremtettünk magunknak a későbbi győzelemre”

– szerénykedett Orbán Viktor.

Kapcsolódó hírek