Eltitkoltak egy súlyos fertőzést a bázakerettyei szociális otthonban

Antibiotikumnak is ellenálló húsevő baktérium (MRSA) fertőz múlt nyár óta Bázakerettyén, a pszichiátriai betegeket gondozó „Aranyág” szociális otthonban, de csak most rendeltek el egészségügyi vészhelyzetet – írja a Népszava. Úgy tudni, az intézmény több mint egy évig nem értesített senkit.

A falubelieket csak a múlt héten tájékoztatták egy közmeghallgatáson, ahol Varga István háziorvos azt mondta, a betegséget „úgy kell kezelni, mint egy influenzát, nem kell kétségbeesni”. Az orvos elismerte, hogy

tavaly nyáron előfordult néhány eset, majd januárban rühességgel párosulva ismét megjelent a fertőzés az intézményben.

A Népszava cikke szerint ekkor a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának segítségével elvégezték a fertőtlenítést, és úgy tűnt, megoldódott a probléma. Idén augusztusban azonban tömeges fertőzések fordultak elő, amit erős antibiotikum-kúrával próbáltak leküzdeni, de novemberben ismét előfordultak – az eddigieknél is komolyabb – megbetegedések – írják.

Csatlós Csilla, Bázakerettye októberben megválasztott polgármestere a közmeghallgatás után tájékoztatást kért az intézményt működtető Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól, ekkor tudta meg, hogy

a fertőzésről a hivatalt is csak néhány hete értesítették.

A Népszava úgy tudja, jelenleg 20-25 gondozott szenved a betegségtől, többük állapota kifejezetten súlyos. Úgy tudni, több ápoló is megfertőzödött, néhányan családtagjaiknak is továbbadták a kórokozót. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vizsgálatot indított az ügyben.

Kapcsolódó hírek