Kilenc megyére adtak ki veszélyjelzést a havazás miatt, ónos eső is jöhet hétfőn

A több centi friss hó mellett a hétfő reggeli órákban várhatóan a Dunántúl északkeleti felén, Pest megye déli részén ónos eső is nehezítheti majd a közlekedést – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A csúszós utak miatt Pest, Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyére adtak ki hétfőre elsőfokú figyelmeztetést, míg a havazás miatt kilenc megyére lesz érvényben szintén elsőfokú figyelmeztetés:

1202-havazas

Grafika: Országos Meteorológiai Szolgálat

Mint írják, vasárnap késő estétől délnyugat felől vegyes halmazállapotú csapadékzóna érkezik, amely hétfő hajnalra eléri az északkeleti megyéket is.

Az ország északkeleti harmadán (nagyjából a Budapest-Debrecen vonaltól északra) havazás várható. Ebben a térségben már hétfő reggelre 5 cm-es hóréteg boríthatja a tájat, hétfő estig pedig összességében 2-8 cm friss hó valószínű, helyenként azonban a 10, hegyekben pedig a 15-20 cm-t is elérheti a hóréteg vastagsága.

Az ország más tájain eleinte főként eső lesz a jellemző csapadékfajta, majd a hétfő délelőtti óráktól kezdve észak felől egyre nagyobb területen válthat át az eső havas esőbe, majd havazásba. A lehullott hó a hegyeket és az Északi-középhegység területét leszámítva mindenütt olvadni fog – olvasható az előrejelzésben.

Kapcsolódó hírek