Levente is megkapta a 700 milliós kezelést

Levente a Bethesda Gyermekkórházban 2019. november 26-án.
Levente a Bethesda Gyermekkórházban 2019. november 26-án. Fotó: Facebook/Bethesda Gyermekkórház

Facebook-oldalán jelentette be a Bethesda Gyermekkórház kedd délután, hogy a Zentéhez hasonlóan szintén SMA-ban szenvedő Levente is megkapta azt a speciális kezelést, melyhez esetében is közadakozásból jött össze a 700 millió forint.

„Egy egész ország drukkolt Leventének, hogy megvalósuljon az a speciális génterápiás kezelés, amelyet ma kórházunk szakemberei beadtak a majdnem 2 éves SMA-s kisfiúnak!”

– írták. A kórház beszámolója szerint Levente jól viselte a szer beadását, jelenleg elkülönítőben lábadozik, és várhatóan szerdán haza is mehet. Az egyszeri kezelést egyébként eddig mindössze mintegy 100 gyermek kapta meg a világon, és ebből csak 4-5 európai országban alkalmazták.

A kórház megjegyzi, Levente – aki az SMA 1-ben szenvedő Zentéhez képest a valamivel enyhébb SMA 2-vel küzd – a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának gondozásában van, ahol gerincvízbe adott injekciós terápiával protokollszerűen kezelték fél éve.

A gyermek állapota jelentősen javult a Magyarországon egy éve bevezetett gyógyszer hatására. A társadalombiztosítás által támogatott injekciók az első évben 130 millió forintba, a fenntartó kezelések minden évben 67,5 millió forintba kerülnek, ezeket még a magyar társadalombiztosítás finanszírozza.

Kapcsolódó hírek