64 milliárddal tartoznak a kórházak, levelet írtak Orbánnak a beszállítók

Csődbe mehetnek, ha év végéig sem fizetik ki őket.

Levélben fordult négy, kórházi beszállítókat képviselő szervezet Orbán Viktorhoz, miután egy hónap alatt 6 milliárddal nőtt a lejárt kórházi tartozások értéke, így október végére már 64 milliárd forinttal tartoztak a beszállítóknak az egészségügyi intézmények, ráadásul az adósság kétharmadának már két hónapja lejárt a fizetési határideje.

„Az ország közpénzügyi helyzete régóta nem tapasztalt kedvező állapotot tükröz. Ezzel éles kontrasztban áll az állam teljes tulajdonosi és szabályozási kontrollja alatt álló kórházak gazdálkodása, amely – az államháztartás szigetszerű problémagócaként – továbbra sem állt stabil, fenntartható pályára”

áll a Napi.hu által megszerzett levélben, melyet az ETOSZ (Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete), a Orvostechnikai Szövetség, a MediKlaszter és a HIVDA aláírásával küldtek meg a miniszterelnöknek.

Azt sem tudni, hogy egyáltalán kifizeti-e az állam a kórházak adósságát, beszállítók azonban azt kérik Orbántól, hogy még idén intézze el, hogy megkapják a lejárt követeléseiket. A szervezetek szerint az adósságnövekedés dinamikája ugyanis azt mutatja, hogy év végére a 70 milliárd forintot is meghaladja a tartozások mértéke.

Ilyen mértékű adósságállományra pedig öt éve nem volt példa,

ami a tőkeerős beszállítóknak is működési kockázatot jelent, a kis- és középvállalkozások pedig csődbe mehetnek.

A levél szerint a kifizetésekkel kapcsolatos bizonytalanság ezáltal a betegellátásban is zavarokhoz vezethet, továbbá nemzetközi versenyhátrányt okoz a hazai egészségipar számára.

Kapcsolódó hírek