Leszavazta a Fidesz az SMA-s gyerekek támogatását

A Mérce beszámolója szerint leszavazta kedden a Parlamentben a kormánypárti többség, hogy tárgyalják azt a javaslatot, miszerint a ritka betegségben szenvedő, például SMA-s gyerekeknek – amilyen Zente és Levente is – hozzanak létre egy pénzügyi alapot.

A tervezetet a jobbikos Rig Lajos dolgozta ki, külföldi példák nyomán. Az alapba magánszemélyek és vállalkozások adományozhatnának, érkezhetne ide 1%-os adófelajánlás is, valamint kormányzati hozzájárulások is, hasonlóan, mint ahogy az a vörösiszap-katasztrófa után történt.

Rig kezdeményezését a múlt héten az Országgyűlés Népjóléti bizottságában a kormánypárti képviselők még „csak” tartózkodással gáncsolták el, a Jobbik ezért külön napirendre kérte a javaslatot, ekkor már azonban 61-106 arányban konkrétan nemmel szavazta le a kormánypárti többség azt is, hogy

egyáltalán tárgyaljanak az ötletről.

A Parlament honlapján elérhető adatok szerint volt ugyan néhány Fidesz-KDNP-s politikus, aki támogatta a javaslatot (Hollik István, Németh Szilárd, Simon Róbert Balázs, Simonka György, Witzmann Mihály, Süli János), de ez a hat voks nem volt elég a mameluk-többség elutasításával szemben.

Az ellenzék részéről a DK-s Hajdu László nyomott nemet, talány, hogy miért.

A Mérce megjegyzi, az SMA betegség kezelése Romániába, Szlovákiában, Ausztriában, Németországban és több más helyen is ingyenes.

Kapcsolódó hírek