Bevezetnék a nulladik évfolyamot az általános iskolákban

A Népszava értesülései szerint a készülő új Nemzeti alaptantervbe bekerül egy rész a kvázi „nulladik évfolyamokról” – ezek olyan felkészítő osztályok lennének, melyek segítik az óvodáról az iskolára való átállást azoknál a gyerekeknél, akik még nem megfelelően iskolaérettek.

A lap úgy tudja, az ötletről a november 5-7. között Hajdúszoboszlón megtartott Országos Közoktatási Szakértői Konferencián is szó volt, a minisztérium viszont egyelőre nem ad további tájékoztatást a dologról, ugyanakkor nem is cáfolták a nulladik évfolyamról szóló információkat.

A felkészítő évfolyamok terve már tavaly nyáron szóba került. Akkor azt lehetett tudni, hogy a szülőkre bíznák a döntést, azaz nem lenne kötelező nulladikba íratni a gyereket. A Civil Közoktatási Platform szerint viszont a nulladik évfolyam

a szegregáció melegágya lenne, megbélyegezné az oda kerülőket.

A Pedagógusok Szakszervezete pedig az intézkedés pénzügyi fedezete kapcsán fogalmazott meg kritikát: nem tudni, kiknek kellene foglalkozniuk a gyerekekkel (az adott általános iskola tanárinak, óvodapedagógusoknak vagy más szakembereknek), őket hogyan és mennyi idő alatt fogják felkészíteni az új feladatra. Nem készült felmérés állítólag arról sem, lesz-e elég tanterem a „nulladikosok” fogadásához.

Kapcsolódó hírek