Napokon belül érkezik a hó Magyarországra

Szokatlan nyárias meleggel örvendeztetett meg minket az október, 14 fokkal van melegebb jelenleg az átlagnál, de a jövő héten már érkezik a durva hidegfront.

Molnár László meteorológus a 24.hu-nak arról beszélt: a forró ősz oka az, hogy a klímaváltozás miatt térségünkben mind többször fordul a légmozgás észak-déli irányúvá, ez az úgynevezett meridionális áramlás, melynek völgyében fagyos északi, csúcsa alatt pedig meleg egyenlítői légtömegek érkeznek fölénk.

A meridionális áramlás extrém, szélsőséges időjárási helyzeteket okozhat, és rendkívül hirtelen változik.

A folytatásban a hét végéig még az erős déli áramlás alakítja Magyarország időjárását, hétfőn viszont egy drasztikus hidegfront fut be, mely keddre lehűlést és várhatóan országos csapadékot is hoz.

Molnár szerint a rendkívül intenzív folyamatok miatt most még nagyon képlékeny, mikor, hol és mennyi fog esni, a legesélyesebb az ország északkeleti és délnyugati vidékein. Éjszakánként, hajnalban nagy területeken számíthatunk fagyra, és a szakember kiemeli:

„Sok helyen havazhat is, a 800 méter feletti tájakon a hó akár meg is maradhat, de még síkvidéken is előfordulhat hózápor.”

Kapcsolódó hírek