Megtagadta egy favágó az ikonikus péceli platánfa kivágását, most a megmentéséért küzd

A kivágásra ítélt péceli platán.
A kivágásra ítélt péceli platán. Fotó: Facebook/Hardy Viktor

Több ezren osztották már meg a Facebookon Tasi Roland faápoló, favágó posztját, melyben arról ír, hogy bár felkérték egy tekintélyes, gyönyörű platán kivágására a péceli vasútállomásnál, ő inkább kezdeményezést indított a fa megóvására.

A fát egy épülő trafóház miatt tervezték kivágatni. A szakember azonban a helyszínen közölte: a 33 millió forint eszmei értékű platán évente egy tonna oxigént termel, ennél több szén-dioxidot és több mint 10 tonna port köt meg, valamint 30 köbméter körüli a párologtatása, ezért

a kivágása jóvátehetetlen bűn lenne.

Tasi Roland vagyok, faápoló, favágó.A mai napon 2019.10.02-án felkeresett a Péceli vasútépítésen dolgozó cég egyik…

Posted by Tasi Rooland on Wednesday, October 2, 2019

A favágó szerint egyelőre abban egyeztek meg a kivitelező cég munkatársával, hogy mindent megtesznek a fa megmentéséért. Posztjában arra kér mindenkit, hogy írjanak ez ügyben békés hangú levelet a beruházónak és a kivitelezőnek is.

Az Index megkereste Szöllősi Ferencet, Pécel polgármesterét, aki azt mondta, egyetért a fa megmentésével, hívta is a köztársasági elnöki hivatalt, a kivitelező Strabagot és a beruházó Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt.-t is az ügyben.

A négy méter törzskerületű platánfa a polgármester szerint ikonikus jelképe Pécelnek, és nem hiszi, hogy ne lenne olyan építési megoldás, amivel el lehetne kerülni a kivágását. Szöllősi úgy tudja, hogy a NIF szakemberei csütörtök délután helyszíni szemlét tartanak, hogy megnézzék, lehet-e változtatni a terveken.

Kapcsolódó hírek