Másodfokú riasztást adtak ki zivatarok miatt, jégesőre, szélviharra figyelmeztetnek

Több dunántúli járásra másodfokú riasztást adott ki zivatarveszély miatt szerda délután az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken a következő órákban viharos széllel, jégesővel kísért zivatarok alakulhatnak ki.

A veszélyjelzés szerint a zivatarokat

viharos széllökések (általában 70-90 km/h, egy-egy hevesebb zivatar esetén esetleg 90 km/h-nál erősebb), nagyobb mennyiségű csapadék (20-30 mm), esetleg jégeső kísérheti.

A meteorológiai szolgálat szerint jelenleg Somogy, Vas és Zala megyében van érvényben másodfokú riasztás a várható zivatarok miatt:

Riasztás a várható zivatarok miatt.

Riasztás a várható zivatarok miatt.Forrás: met.hu

Budapesten, valamint 14 megyében – Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Tolna, Veszprém – elsőfokú a figyelmeztetés. Somogy, Vas és Zala megyében a felhőszakadás-veszély miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Markáns hidegfront vonul át az országon

Amint arról korábban beszámoltunk, szerdán egy markáns hidegfront halad át az országon. Ennek hatására előbb a nyugati, délnyugati országrészben, majd a Dunántúl egészén és a Duna-Tisza-közén, késő estétől pedig a Tiszántúlon is záporok, zivatarok kialakulására lehet számítani.

Csütörtökön záporokra, zivatarokra inkább már csak a Dunától keletre lehet számítani, ezek várhatóan a reggeli, délelőtti órákra elhagyják az országot. A hidegfront átvonulása után azonban már éjjel az ország nagy részén megerősödik az északi, északnyugati szél, főként a Dunántúlon és északkeleten viharossá is fokozódik. Csütörtök késő délutántól fokozatosan mérséklődik a légmozgás.

Az előrejelzés szerint csütörtökre jelentősen lehűl a levegő, a maximumok már csak 12 és 16 fok között alakulnak majd.

Kapcsolódó hírek