Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Népszava: Leállhat a baleseti ellátás, ultimátumot adtak a traumatológusok

Október elsején beadhatja rendkívüli felmondását az országos baleseti intézet 68 orvosa, amennyiben a kormányzat nem rendezi a baleseti ellátások finanszírozását – értesült a Népszava.

Az orvosok szerint az elégtelen finanszírozás miatt ma már olyan kritikus a szakember- és eszközhiány, hogy az veszélyezteti a betegek ellátását, a beavatkozások jó részénél pedig a díjak nem fedezik a műtétek valós költségeit – áll a cikkben.

Korábban a traumatológusok azt mondták, az ország mind az 54 traumatológiai ellátóhelyén felmondhatják az önkéntes túlmunkaszerződésüket, ha nem sikerül rendezni a helyzetet. Júniusban rendkívüli közgyűlésen határozták el, hogy tárgyalást kezdeményeznek az egészségügyi kormányzattal.

A Magyar Traumatológusok Társasága elkészítette a költségszámításokkal alátámasztott finanszírozási javaslatait, melyeknek zömét a Népszava szerint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő szakértői némi korrekcióval ugyan, de elfogadtak. A tervek szerint emelték volna az ellátásokért járó díjakat, és a traumatológiai ellátásért fizetett térítés későbbi, fokozatos növelése is napirenden volt.

Az orvosoknak a nyár végéig ígértek választ, ami végül nem érkezett.

Ezért a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és a Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet 68 traumatológusa szeptember 13-án levelet írt az Emberi Erőforrások Minisztériumának, melyben kilátásba helyezték október elsejei rendkívüli felmondásukat.

„Ebben az esetben a baleseti intézet, mely a budapesti traumatológiai ellátás 30-40 százalékát biztosítja, működése október elsejétől várhatóan le fog állni. Az ebből adódó betegellátási katasztrófa az ügyben illetékes döntéshozók felelőssége lesz”

– áll a levélben, melyet többek között Orbán Viktor, Varga Mihály, Kásler Miklós is megkapott, ám a Népszava szerint érdemben senki nem reagált rá.