Karácsony Gergely a gyerekeknek ingyenes BKV-t, a nyugdíjasoknak 20 ezres fűtési utalványt ígért

Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt beszédet mond programbemutatóján a Trip Rendezvényhajón 2019. szeptember 22-én.
Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt beszédet mond programbemutatóján a Trip Rendezvényhajón 2019. szeptember 22-én. Fotó: MTI/Soós Lajos

„Vegyük vissza Budapestet!” címmel mutatta be terveit Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt vasárnap, Budapesten. Karácsony arról beszélt, Tarlós István állításával szemben

a főpolgármesternek elsősorban nem a kormánnyal, hanem a budapestiekkel kell jóban lennie,

és az ő érdekeikben kell partnerséget kiépítenie mindenki mással, köztük a kabinettel.

A Párbeszéd társelnöke továbbra is ragaszkodik a Tarlós Istvánnal való vitához, mint mondta, ezt azért is várja, mert nem tudja, a jelenlegi főpolgármester milyen programmal indul a választáson, mire kér felhatalmazást a budapestiektől.

Karácsony Gergely beszédét ekkor ismeretlenek hangos cirkuszi zenével zavarták meg a rendezvény helyszínén kívülről. Az ellenzéki politikus a történteket úgy értékelte:

ez is megmutatja a Fidesz valódi arcát, vagyis azt, hogy számukra a vita helyett az a fontos, hogy belefojtsák a szót másokba.

Az ellenzéki jelölt programja első részét a budapestiek képviseletének alapértékeit tartalmazó „Budapest alkotmánynak” nevezte. Megjegyezte, megválasztása esetén párbeszédet indítanak a dokumentum végleges szövegéről.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, a kerületekkel együttműködve, talpra kívánják állítani az egészségügyi ellátást, megszüntetnék az orvoshiányt, továbbá szűrőprogramokat finanszíroznának a betegségek minél hamarabbi diagnosztizálására. Ezzel összefüggésben „világbotrányként” értékelte azt a statisztikát, amely szerint a 75 évnél fiatalabb magyarok 80 százaléka olyan betegségekben hal meg, amelyek egy jobb egészségügyi ellátás mellett megelőzhetők lennének.

Egyetlen további stadion sem épül, amíg nincs minden kerületben CT-berendezés

– jelentette ki Karácsony, hozzátéve, a sok megbetegedés a rossz minőségű lakásokra vezethető vissza, egyik legfontosabb feladatának ezért a „lakáskrízis” megoldását tartja.

Karácsony ígéretet tett arra is, hogy

minden évben 20 ezer forintos fűtési támogatással segítik a rászoruló nyugdíjasokat és nagycsaládosokat.

Zugló polgármestere röviden kitért kerülete parkolási ügyére, hangsúlyozva, hogy az ottani parkolási rendszer – a Fidesz állításával szemben – nem a helyieknek, hanem a kormánypártnak okoz napi 2 millió forintos veszteséget.

Karácsony Gergely szerint Budapest a jövőben „vagy zöld lesz, vagy elmenekülnek az emberek”. Szerinte egymillió fa hiányzik a városból, ezért ígéretet tett arra, hogy minden évben ugyanannyi fát ültetnek, amennyi gyerek születik a városban, vagyis mintegy 15 ezret.

Kiemelte, Észak-Csepelen és Ferencváros ahhoz kapcsolódó részén egy új budapesti nagyerdőt alakítanának ki, a Margit- és a Hajógyári-szigetet pedig egy tíz kilométer hosszú „zöld folyosóval” kapcsolnák össze. Budapestnek a klímaváltozás elleni küzdelemben is az élen kell járnia, ezért a közgyűlésnek minél hamarabb „klímavészhelyzetet” kell hirdetnie – tette hozzá.

Az ellenzéki jelölt úgy fogalmazott, jelenleg túl sok az autó Budapesten, ami a város hibája. A városvezetésnek ezért egyre több korszerű, kényelmes alternatívát kell állítania az autózással szemben – mondta Karácsony Gergely, aki egyúttal azt is bejelentette, hogy

„okos, apró lépésekkel” csökkentenék a tömegközlekedés árát, egyik első lépésükkel például ingyenessé téve azt a 14 év alattiaknak.

Karácsony Gergely beszéde végén mítosznak nevezte, hogy a kormány és a Fidesz „pénzt hoz Budapestre”, szerinte az valójában éppen fordítva van. A Budapesten megtermelt javak mindössze 2 százaléka marad a fővárosnál, aminek eredményeként a városnak most is saját erejéből kell gazdálkodnia – mondta.

Kapcsolódó hírek