Juncker: Orbán nem európai vezető

Korábban hősnek tartotta Orbán Viktort Jean-Claude Juncker, a magyar miniszterelnök azonban mostanra megváltozott, kevésbé európai módon, jóval agresszívabban viselkedik az Európai Bizottsággal szemben – fejtette ki az EB távozó elnöke az Euronewsnak.

„Orbán ezt akarta, de nem győzött le. Bár nagy különbségek vannak a gondolkodásunkban, a személyes kapcsolatunk továbbra is jó. Emiatt időről időre viccelődni is tudunk. Felnéztem Orbán Viktorra a nyolcvanak évek végén, hiszen szembeszállt a szovjet megszállással. Egy hős volt Magyarországon. Mindig nagyon tiszteltem őt. De aztán egy útkereszteződésben ő másfelé fordult. Kevésbé európaivá vált, és agresszív lett a bizottság irányába. Annak ellenére is, hogy a bizottság sokat tett Magyarországért, amit magánbeszélgetéseken Orbán elismer. De nyilvánosan nem”

– fogalmazott Juncker, aki arra a kérdésre, hogy Orbánt európai vezetőnek tartja-e, azt válaszolta, a miniszterelnök egy magyar vezető, az ő első számú gondja az országa, nem pedig Európa, ami szerinte hatalmas hiba.

„Ha csak a saját országunk érdekel bennünket, ahol feltüzeljük az érzelmeket anélkül, hogy figyelnénk a tágabb európai összefüggésekre, akkor nem vagyunk európai vezetők, vak nemzeti vezetők vagyunk”

– mondta az EB búcsúzó elnöke, aki anno a kormány plakátkampány-hadjáratának célpontja is volt, a Bayer Show-ban pedig manipulált fotóval ekézték.

Ezek is érdekelhetnek