Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

168 Óra: Hackertámadás pusztította el a Magyar Fejlesztési Központ minden digitális adatát

Július közepén hackertámadás semmisítette meg a kormány által 2014-ben létrehozott, az uniós támogatások lehívásában fontos szerepet betöltő Magyar Fejlesztési Központ (MFK) teljes szerverparkját – értesült a 168 Óra. A lap szerint a teljes hivatali dokumentáció, a szerződések, a számlák, vállalati szoftverek, lényegében a tevékenységéhez kapcsolódó összes digitális adat odalett, és a nulláról kell újjászervezni az adminisztrációt.

Úgy tudni, fizikailag ugyanazon a helyen tárolták a biztonsági mentést, mint az eredeti adatokat. A 168 Óra hiába kereste az MFK-t és felettes szervét, a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, nem kaptak választ.

Értesüléseiket azonban az egyik érintett, a Magyar Rögbi Szövetség megerősítette, ugyanis a szövetséget adatait is az MRK szerverein tárolták, tehát ők is elvesztették adataik, hivatalos dokumentumaik jelentős részét.

Érdekessék még, hogy a 168 Óra szerint az MFK igazgatója, Kiss Antal hetekre elutazott a krízishelyzet idején – Facebook-oldalán részletesen beszámolt róla, hogy gyalogtúrára indult Spanyolországba, hogy teljesítse az El Caminót – távolléte az általa gyakorolt fontos jogkörök miatt nem könnyítette meg a probléma elhárítását.

Külügy: támadás volt, adatvesztés nem

A 24.hu cikke szerint a külügy azóta elismerte a támadás tényét, viszont állításuk szerint a korai és szakszerű beavatkozásnak köszönhetően nem veszett el a cég adatállománya. Azt írták:

„Az MFK a hatályos rendelkezések alapján eljárva a vírustámadás észlelése után azonnal leállította rendszereit, és tájékoztatta a kormánybiztosságot, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonsági szolgálatát, valamint késedelem nélkül hivatalos bejelentést tett a Nemzeti Kibervédelmi Intézet felé. Az MFK kormányzati szerveren lévő levelezőrendszere nem sérült meg. Az MFK a vírustámadás után a Nemzeti Kibervédelmi Intézettel és felügyeleti szerveivel együttműködve megtette a szükséges lépéseket a rendszer és biztonsági hátterének helyreállítására.”

Kapcsolódó friss hírek

„Éppen kúrják Szájer Józsit, kértek matricát?” – A fideszesek hallani sem akarnak már az Alaptörvény atyjáról

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Jelentős felmelegedés érkezik, ekkor tér vissza a nyárias idő

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Riasztották a katasztrófavédelmet, több száz dolgozót menekítettek az SK komáromi akkugyárából

Nyomoz a rendőrség a reggel, egy budapesti iskolában történtek miatt