Bulvár

Sokkoló: 14 év után visszatér a Győzike Show, itt lesz látható

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Közel 17 ezer diplomata útlevelet adott ki kilenc év alatt a magyar külügy

Közérdekű adatigényléssel derítette ki a Népszava, hogy 2010 óta 16 952 diplomata útlevelet állított ki a Külügyminisztérium, azt viszont jogszabályi tiltásra hivatkozva nem árulták el, kik és mi alapján jutottak hozzá a dokumentumhoz.

A lapnak külügyi források azt mondták, ez a szám kissé magas. A külügyi állományt 700 fősre becsülik, ehhez még jön mintegy ezer fő külképviseleten dolgozó. Újabb ezer főt tehetnek ki a képviselők, pártok vezető politikusai, valamint az országos hatáskörű szervezetek vezetői, ezen felül még az okmány tulajdonosával utazó hozzátartozók is kaphattak ilyen útlevelet. A Népszava szerint

ezzel együtt is több száz, de akár több ezer olyan ember lehet, akinél kérdéses, miért juthatott magyar diplomata útlevélhez.

A közadatigénylésből az is kiderült: jelenleg 7659 diplomata útlevél van használatban. A külügy szerint évente 1200-1600 ember kap új diplomata-útlevelet, ez a szám csak a választási években ugrott 2500 fölé, vélhetően az adminisztráció átszervezése miatt.

A Népszava megjegyzi, a jogszabály ugyan pontosan meghatározza, hogy milyen állami tisztségek után jár diplomatavízum, van olyan gumiparagrafus, aminek köszönhetően lényegében annak adhat a kormány ilyen útlevelet, akinek akar. Megjegyzik, vélhetően ez alapján juthatott ilyen útlevélhez a nem hivatalos miniszterelnöki főtanácsadó, Habony Árpád is.

Kapcsolódó friss hírek

Megtámadták a Kétfarkúak jelöltjét Kecskeméten

110 ezerhez közelít a külföldön dolgozó magyarok száma

Nagy baleset az M7-es autópályán, Balatonvilágosnál

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten