Hétfőn ránk szakad az ég – több megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt

Vasárnap napközben még az ország döntő részén nem várható veszélyes időjárási jelenség, egy-egy zivatar csak az Alföld keleti részein és az Északi-középhegységben csaphat le – írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kora estétől dél felől viszont ismét záporos-zivataros tömbök érkeznek, amelyek nagyobb eséllyel a középső és nyugati országrészt érintik. Éjfélig felhőszakadásra legnagyobb eséllyel északnyugaton számíthatunk.

Hajnaltól nyugat felől újabb hullámban érkeznek zivatarok. Hétfőn késő délelőtt a Dunántúl keleti, valamint az Alföld nyugati tájai felett heves zivatarok is kialakulhatnak. A rendszer hétfő kora este érheti el a Tiszántúlt, majd keddre virradóra legyengülve elhagyja az országot.

A mai, illetve éjszakai zivatarokhoz 10-20 mm csapadék, de néhol jégeső és erős, viharos széllökések is kapcsolódhatnak.

Hétfőn a zivatarokat már nagyobb eséllyel kísérheti felhőszakadás 20-30 mm, az Északi-középhegységben lokálisan akár ezt meghaladó mennyiségű csapadékkal.

A meteorológiai szolgálat a zivatarok veszélye miatt tíz megyére adott ki másodfokú figyelmeztetést hétfőre:

wcta20190908_0750+ts

Felhőszakadás miatt Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Nógrád, Fejér és Komárom-Esztergom megyében lép életbe éjfélből narancssárga veszélyjelzés.

Kapcsolódó hírek