Ötödikes tankönyv: „Kérdezd meg a szüleidet, miért nem kereszteltek meg téged!”

„Ha nem vagy megkeresztelve, kérdezd meg szüleidet, miért nem kereszteltek meg téged!”

– ilyen feladat is szerepel a Bánhegyi Ferenc által írt, ötödikeseknek szóló hon- és népismereti könyvben, írja a hvg.hu. A kérdéses rész a Tankönyvkatalógus.hu-n is elérhető:

tankonyvkatalogus

Forrás: tankonyvkatalogus.hu

A hvg.hu megjegyzi, az állami iskolákban igen szűk lett a tankönyvválaszték, így honismeretiből is csak két könyvből lehet választani, a másikban nem találni kérdést a keresztségre vonatkozóan.

Konok Péter történész, publicista a Facebookon fakadt ki a könyv kapcsán.

„Ha a gyerekem megkérdezné, hogy miért nincs megkeresztelve, azt válaszolnám, hogy azért, mert nem vagyunk vallásosak. Slussz, ez ilyen egyszerű. Ha ő netán vallásos lesz, és olyan kedve kerekedik, oldja meg magának. Ha nem, hát nem. Ha iskolai feladatként kapná ezt a kérdést, akkor viszont csúnyán káromkodnék, alighanem még Isten nevét is a számra venném, a különféle szentekről nem is beszélve. Ehhez ugyanis az iskolának semmi köze. Meg másnak sem. Se pro, se kontra”

– írja Konok, megjegyezve, semmi baja a vallásos emberekkel, a legjobb barátai között is vannak vallásosak, de ez nem téma közöttük.

Bánhegyi könyve egyébként nem először okoz felháborodást: 2015-ben a tiltakozások hatására már vissza kellett vonni egy az általa írt történelemkönyvet, amely rokonszenves figuraként ábrázolta Hitlert és Horthy Miklóst, az erkölcstankönyveiből pedig olyanokat idéztek, hogy „az ember egyik legfőbb erénye a vallásosság”, és hogy a „sok befogadott nép szétbomlasztotta az országot”.

Kapcsolódó hírek