Országos diáksztrájk lesz a köznevelési törvény ellen

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke beszél a köznevelési törvény elleni tiltakozó demonstráción a Kossuth téren 2019. augusztus 31-én.
Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke beszél a köznevelési törvény elleni tiltakozó demonstráción a Kossuth téren 2019. augusztus 31-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A köznevelési törvény módosítása ellen tüntettek Budapesten szombaton, az eseményt középiskolások szervezték. A demonstráció végén bejelentették, hogy szeptember 13-ára országos diáksztrájkot hirdetnek:

minden tanulótól azt kérik, hogy maradjon otthon, így fejezze ki a tiltakozását.

A rendezvényen felszólalt mások mellett Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, aki úgy fogalmazott, hogy a parlament most nemcsak szó szerint borít árnyékot a résztvevőkre.

Azt hangoztatta, hogy a kormány mindent meg akar mondani az embereknek, és vissza akarja fogni azokat, akik innovatívan alkotnának az iskolákban.

Minden jogi eszközt ki kell használni a kabinettel szemben, a PDSZ is ezt teszi a sztrájkkal – jelentette ki Szűcs Tamás. Példaként említette, hogy a pedagógusok fizettessék ki a túlóráikat. A szakszervezeti elnök aktivitásra, cselekvésre buzdított minden fórumon.

Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója úgy vélekedett, hogy a kormánynak az a jó tudós, aki a politikai célokhoz igazítja a kutatását, és az a jó bíró, aki a politikai hűségének köszönheti az előmenetelét.

A kabinet nem bízik a szülőkben, a tanárokban, de a civil társadalomban sem – sorolta.

Kapcsolódó hírek