Robotokat is bevetne a kormány a déli határnál

Rendőrök a határkerítésnél.
Rendőrök a határkerítésnél. Fotó: police.hu

„Határőrizet célú autonóm robotrajok” fejlesztésében vesz részt Magyarország, melyekkel 2021 végétől erősíthetik a déli határszakasz védelmét – írja a Népszava egy, a kormany.hu-ra feltöltött dokumentumra hivatkozva.

A lap megjegyzi, a robotrajok technikai kialakítása 2017 óta tart: a „Roborder” nevet viselő rendszert az EU Horizon 2020 alapja támogatja, magyar részről az ORFK 83,7 millió forinttal szállt be, a szakmai munkában a Magyar Közszolgálati Egyetem is részt vesz.

A Roborder földi, mozgó robotegységekből – kicsi, kerekekkel ellátott, automatikusan járőröző, felvételeket készítő járművekből – és megfigyelő drónokból áll majd.

A robotok és a drónok által készített képek alapján dönti majd el az illetékes tiszt, hogy szükséges-e „élőerős erősítést” küldeni a helyszínre.

A Népszava megpróbálta megtudni az ORFK-tól, hogy hány roboteszközzel is erősítenék a határokat, de nem kaptak választ. A lap szerint a robotok bevetése is azt mutatja, hogy a folyamatos toborzás dacára nincs elég rendőr.

Kapcsolódó hírek