Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Egy közlekedésmérnök egy éven át számolta, mennyit késik a vonata Üllő és a Nyugati között

2018 tavaszától egy éven át rögzítette a vonat érkezési és indulás idejét munka- és lakhelye, a Nyugati pályaudvar és Üllő között Balogh Roland okleveles közlekedésmérnök, a lesújtó eredményeket pedig az Elegem van a MÁV-ból! Facebook-csoportban osztotta meg.

A hvg.hu cikke szerint a mérnök 428 alkalommal utazott az említett távon egyetlen év alatt, 12 412 kilométert megtéve, 256 800 forintot költve bérletre.

A statisztika szerint a

428 alkalomból csak 107-szer indult és 16-szor érkezett pontosan a vonat

a 35 perces menetidejű távon, ami összesen 2 nap 8 óra és 56 perc, azaz több mint hét nyolcórás munkanap késést jelentett neki.

„Ezt az időt csak hasznosabban tölthettem volna el, dolgozhattam volna, családommal lehettem volna, pihenhettem volna stb.”

– írta Balogh, hozzátéve, hogy minden megtett utaskilométerre átlagosan 17 másodperc késés jutott, ami átlagosan közel 8 percet jelentett a 29 kilométeres távon.

A közlekedésmérnök a KSH adatai nyomán azt is felidézte, 2018-ban 150 millió ember utazott (ennyiszer utaztak) a MÁV vonatain, 7770 millió utaskilométert megtéve. Ha kivetíti az Üllő és a Nyugati között tapasztaltakat ezekre az adatokra (hangsúlyozva, hogy nem biztos, hogy mindenütt annyit késtek a vonatok, mint az ő útvonalán), arra jut, hogy elviekben 4068,5 év késést voltak kénytelenek elszenvedni az utasok.

Szerinte ha veszünk egy átlagos óradíjat, 1990 forintot, akkor „mérnöki becsléssel, talán egy kis ráhagyással kijelenthető, hogy a teljes késésállomány 50%-a hozható közvetlen kapcsolatba a munkából való kieséssel”, vagyis 2034 évnyi késés ezzel az órabérrel számolva

33,85 milliárd forint veszteséget jelent az országnak, a 2018-as GDP 0,08 százalékát.

Kapcsolódó friss hírek

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz