Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Kizárták a címvédő magyar kajakpárost a szegedi kajak-kenu-vébéről

Kárász Anna és Kozák Danuta a csütörtöki előfutamon K-2 500-on.
Kárász Anna és Kozák Danuta a csütörtöki előfutamon K-2 500-on. Fotó: Facebook/Kajak-Kenu Szövetség

A csütörtöki előfutam után kizárták az 500 méteren címvédő Kárász Anna, Kozák Danuta kajakpárost a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon,

mert hajójuk könnyebbnek bizonyult a megengedettnél a mérlegelésnél.

Így a magyar csapat ebben a számban nem tud tokiói kvótát szerezni a vb-n.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint Kozákék hajója 80 dekával kevesebb volt, mint azt a szabály megengedi. A magyar stáb is elvégzett egy ellenőrző mérést, amelyen ugyanez az eredmény született.

https://www.facebook.com/MKKSZ/photos/a.551325361608407/2970454666362119/?type=3&theater

„Ennél rosszabb hírt nem is kaphattunk volna, hidegzuhanyként ért minket” – mondta magyar újságírók gyűrűjében Hüttner Csaba szövetségi kapitány, hozzátéve:

„Az egység edzője, Somogyi Béla a verseny előtti napon és a verseny napján is lecsekkolta a hajó súlyát, amely 18,05 kg volt. A verseny után ez a szám 17,20 volt. Mindkét mérleg 17,20-at mutatott, nem tudjuk, hogy mi történhetett. Béla nagyon precízen meg szokta csinálni ezeket a műveleteket, mindig minden rendben szokott lenni. Egyszerűen felfoghatatlan, ami történt. Nyolcvan dekát nem lehet elnézni. Jelenleg nem találok magyarázatot.”

Hangsúlyozta: a bíróknak igaza volt, a szabály, az szabály, minden más egységet kizártak volna hasonló vétségért.

„Természetesen mindent megpróbáltunk, hogy a két lány folytathassa a hazai világbajnokságon, de igazat kell adnunk nekik abban, hogy ha minket most visszatennének a középfutamba, annak hosszú távú következményei lennének, és kérdésessé válna a bírók szerepe. A legfontosabb a szabályok betartása” – fogalmazott.

A Kárász Anna, Kozák Danuta duó megnyerte előfutamát, utólag diszkvalifikálták. A szegedi Kárász csak ebben a számban versenyez a vb-n, míg az ötszörös olimpiai bajnok Kozák még 500 egyesben lesz érdekelt, amelyben szintén címvédő.