Zivatar, felhőszakadás, hőség miatt adtak ki veszélyjelzést, szélvihar, jégverés is jöhet

Zivatar, felhőszakadás, hőség miatt adtak ki veszélyjelzést, szélvihar, jégverés is jöhet
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Számos megyére adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára zivatarok miatt, helyenként felhőszakadás is várható, ugyanakkor a hőség miatt is veszélyjelzés él az ország déli és keleti megyéiben.

A prognózis szerint a hajnalban befutott hidegfront hatására a Dunántúlon megerősödik, főként a Nyugat-Dunántúlon, a Dunántúli-középhegységben és a Balatonnál helyenként viharossá (60-70 km/h, néhol 70-75 km/h) fokozódik az északnyugati szél, majd estére itt már veszít erejéből.

zivatar-figyelmeztetes

Forrás: met.hu

A délutáni, esti órákban ugyanakkor északkeleten (leginkább a Zemplén környezetében, Észak-Alföldön a Tisza vonalához közeli térségekben) fokozódhat átmenetileg viharossá az északkeleti szél. Délután, estefelé leginkább az Északi-középhegység térségében, Alföld északi részén, majd estétől, késő estétől Pest megyében és környékén, Dunántúl északkeleti részén valószínű helyenként zivatarok kialakulása.

Elsősorban a Heves-Borsodi-dombság, Bükk, Mátra, Nógrád térségében esetleg intenzív zivatarok is kialakulhatnak felhőszakadással (20-50 mm), nagyobb méretű jéggel és 70-80 km/h-t meghaladó széllel.

Mivel az ország keleti részében 37 fok is lehet a csonka hét első munkanapján, ott a forróság miatt is veszélyjelzés él:

hoseg-figyelmeztetes

Forrás: met.hu

Kapcsolódó hírek