Extrém magas pollenterhelés jöhet, térképen mutatjuk, merre lesz a legrosszabb

Parlagfüvet vág egy közmunkás Nagyszénás belterületén 2013. július 29-én.
Parlagfüvet vág egy közmunkás Nagyszénás belterületén 2013. július 29-én. Fotó: MTI/Rosta Tibor

A következő napokban várhatóan tovább emelkedik a parlagfű pollenkoncentrációja: országszerte elérheti a nagyon magas szintet, sőt az erősen fertőzött területek közvetlen környezetében extrém magas is lehet – közölte a tisztifőorvos hétfőn.

Az elkövetkező napokban várhatóan tovább emelkedik a parlagfű pollenkoncentrációja. Országszerte elérheti a nagyon magas…

Posted by Tisztifőorvos on Monday, August 19, 2019

A közzétett térképeken jól látni, hogy az előttünk álló napokban merre fokozófik a pollenhelyzet (a sötéttel jelölt területek mutatják a várható legmagasabb pollenkoncentrációt):

Várható pollenhelyzet augusztus 19-én.

Várható pollenhelyzet augusztus 19-én.Forrás: Polleninfo.oki.hu

Várható pollenhelyzet augusztus 20-án.

Várható pollenhelyzet augusztus 20-án.Forrás: Polleninfo.oki.hu

Várható pollenhelyzet augusztus 21-én.

Várható pollenhelyzet augusztus 21-én.Forrás: Polleninfo.oki.hu

A tisztifőorvos megjegyzi, a parlagfűre érzékenyek tünetei a következő napokban állandósulhatnak, illetve erősödhetnek, így

előfordulhat tüsszögés, nátha-jellegű orrfolyás, enyhe fejfájás, könnyező szemek, torok viszketés, torok-köszörülés, a szem fáradékonysága, általános fáradtságérzet.

A tünetek enyhíthetők lefekvés előtti hajmosással, a gyakori, nedves ronggyal történő portörléssel, illetve sokat segíthet, ha az ágyneműt, különösen a párnahuzatot is gyakrabban cserélik.

Kapcsolódó hírek