Szakértő: végleg el kellene venni a vezetés közben mobilozók jogsiját

Egyszer és mindenkorra ki kellene tiltani a forgalomból azt, aki vezetés közben okostelefont használ

– vélekedetett Dobrocsi Endre közlekedésbiztonsági szakértő az M1 kedd reggeli műsorában. A szakember szerint aki facebookozik, chatel, az olyan, mintha bekötött szemmel vezetne.

Egy jó vezető reakcióideje 0,7 másodperc, ez nő meg jelentősen, ha vezetés közben másra figyelünk. Ráadásul adódhatnak olyan forgalmi helyzetek, amelyekben mindkét kezére szüksége van a sofőrnek, például egy durrdefekt vagy egy járdáról váratlanul lelépő gyalogos esetén

– magyarázta Dobrocsi, hozzátéve, a közlekedésben a legrosszabbak a váratlan helyzetek, készen kell állni a másik hibájának kivédésére is.

Romániában már szigorúbban büntetik

Romániában hétfőn döntött a kormány arról, hogy október közepétől szigorúbban büntetik az okostelefonok és hasonló készülékek használatát autóvezetés közben. Azután indult kampány az okostelefonok vezetés közbeni használata ellen, hogy tavaly májusban kilenc halálos áldozatot követelő balesetet okozott Magyarországon egy romániai idénymunkásokat szállító, Facebook-közvetítéssel elfoglalt vezető.

Vasárnap szintén egy Facebook-közvetítés kedvéért száguldozó sofőr okozott három halálos áldozatot követelő balesetet Romániában, ahol naponta átlagosan öten halnak meg autóbalesetben.

Kapcsolódó hírek