39 fok is lehet ma, harmadfokú veszélyjelzés a forróság miatt

Gyerekek a szökőkútnál hűsítik magukat a hőségben a debreceni Vigadó téren. 2018. július 31-én.
Gyerekek a szökőkútnál hűsítik magukat a hőségben a debreceni Vigadó téren. 2018. július 31-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az ország összes megyéjére figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre, ugyanis a derült, napos időben 33-38 fokig emelkedhet a hőmérséklet, de helyenként a 39 fokot is elérheti a csúcsérték.

A legfrissebb előrejelzés szerint Nógrádban lehet a legkellemesebb idő, ott csupán elsőfokú figyelmeztetés él. Somogy, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyékben harmadfokú a figyelmeztetés, ott a 29 fokot is meghaladhatja a napi középhőmérséklet.

Az ország többi megyéjében másodfokú figyelmeztetés érvényes a kánikula miatt, arrafelé 27 fok lehet az átlaghőmérséklet.

Figyelmeztetés a forróság miatt hétfőre.

Figyelmeztetés a forróság miatt hétfőre.Forrás: met.hu

Kedden aztán fordulat jön, napközben északnyugat felől időnként erősebben megnövekszik a felhőzet és főként északon, északnyugaton alakul ki szórványosan zápor, zivatar, majd estétől megvastagszik a felhőzet és sokfelé várható csapadék. A szél eleinte a Dunántúlon, majd másutt is többfelé megerősödik, a Dunántúlon és zivatarok környezetében helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb hőmérséklet 18-24, a legmagasabb hőmérséklet 25-35 fok között alakul, nyugaton lesz napközben a hűvösebb, a Tiszántúlon a legmelegebb.

Kapcsolódó hírek