Országos veszélyjelzés: szélviharra, felhőszakadásra figyelmeztetnek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzése szerint egy nyugatról kelet felé áthelyeződő csapadékrendszer érkezik pénteken.

KOMOLY MENNYISÉGŰ CSAPADÉK A KÜSZÖBÖNAz országot éppen elérő záporokból, zivatarokból, illetve később néhol csendesebb…

Posted by Országos Meteorológiai Szolgálat on Friday, August 2, 2019

Napközben zivatarok az ország déli felén várhatók nagyobb számban, de az intenzívebb esőből, záporokból kiterjedtebb, nagy mennyiségű csapadék inkább az ország középső sávjában valószínű (Alpokalja, Bakony, Balaton, Fejér megye, majd estétől az Alföld középső tájai).

Itt több helyen is 20 mm-t meghaladó csapadék valószínű, de egyes gócokban 40 mm feletti mennyiség is eshet.

A várható felhőszakadások miatt az összes megyére figyelmeztetést adtak ki:

Figyelmeztetés a felhőszakadások miatt.

Figyelmeztetés a felhőszakadások miatt.Forrás: met.hu

A felhőszakadás mellett a zivatarokhoz a déli, délutáni óráktól főként a Dél-Dunántúlon, este leginkább az Alföld középső és déli részén viharos (70-90 km/h) szél társulhat.

Figyelmeztetés a zivatarok miatt.

Figyelmeztetés a zivatarok miatt.Forrás: met.hu

A meteorológusok szerint legjobb eséllyel a déli határhoz közelebb eső tájakon heves zivatarokra is számítani lehet 90 km/h feletti szélrohammal és nagy méretű jéggel a hét utolsó napján.

Az előttünk álló éjszaka a középső országrészben, majd az éjszaka második felében reggelig egyre inkább a keleti területeken további intenzív záporok, illetve zivatarok fordulhatnak elő, a középső területeken jelentős mennyiségű csapadékkal, helyenként felhőszakadással (30 mm-nél több eső).

Szombaton a nap további részében elszórtan fordulhat elő zivatar délután, este néhol szélerősödés (50-60 km/h) kíséretében gyakrabban a középső, keleti területeken.

Kapcsolódó hírek