Betiltják a repülőgépek okozta éjszakai zajterhelést Budapesten

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (j) és Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatót tart Megoldások a Budapest feletti repülési zajok visszaszorítására címmel a Városházán 2019. augusztus 1-jén.
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (j) és Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatót tart Megoldások a Budapest feletti repülési zajok visszaszorítására címmel a Városházán 2019. augusztus 1-jén. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Most már minden jel szerint választás közeleg, mert Tarlós István főpolgármester Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel közösen csütörtökön bejelentette, hogy jogszabályi változásoknak köszönhetően éjfél és reggel öt óra között, a mélyalvási időszakban szinte teljesen beszüntetik a repülőgép-forgalmat Budapest felett.

ezen időszakban a Liszt Ferenc-repülőtéren tervezetten nem szállhatnak fel és le repülőgépek.

A korlátozáshoz szükséges jogszabály-módosítások „részben már életbe léptek, részben a legközelebbi jövőben életbe lépnek” – mondta Tarlós István, hozzátéve: ötről tíz csomóra emelték a le- és felszálláskor megengedett hátszél erősségét.

A tilalmat megszegő repülőgép-társaságokra akár 1000 eurós bírságot is kiszabhatnak, továbbá a zajmérési helyek számát az eddigi hatról tizenháromra növelik. „Mindezek következtében az eredmény az lesz, hogy a mélyalvás időszakában gyakorlatilag Budapest felett a repülések megszűnnek” – magyarázta Tarlós.

Palkovics László elmondta, az intézkedések azt szolgálják, hogy az éjszakai repülési műveletek számát nullára csökkentsék. A hátszélre vonatkozó szabályváltozásoknak köszönhetően a jelenleginél több repülőgép közlekedhet a gyéren vagy egyáltalán nem lakott délkeleti irányba, illetve irányból.

Kapcsolódó hírek