Menekültek a szúnyogirtó elől Pécsett, a járókelők is kaptak a vegyszerből

Futni kényszerültek a napokban Pécsen az egyik kertvárosi övezet lakói, amikor feltűnt a szúnyogirtó autó, a kijuttatott vegyszerből a járókelők is bőven kaptak – számolt be róla ATV Híradója.

A kiengedett szer pár perc alatt úgy elködösítette a városrészt, hogy a szomszéd házakat sem lehetett látni. Sokan nem győztek bemenekülni a házba, hogy ne szívják be az irtóanyagot. Voltak, akik arra panaszkodtak, hogy nem szóltak előre az irtásról, mások viszont azt mondták, tudtak róla, a gyérítés hírével különböző kiadványokban találkoztak.

A szakemberek szerint a permetezett szúnyoggyérítő anyag egy speciális idegméreg, mely a vérszívókra halálos, a nagyobb rovarokat megzavarja. Azt nem lehet tudni, hogy az emberre hosszú távon milyen hatása van.

Kemenesi Gábor virológus az ATV-nek azt mondta, nem lehet kijelenti, hogy veszélyes az anyag, de a belégzése semmiképpen sem javasolt. Rossz a használata, abszolút minimalizálni kellene – tette hozzá – már csak azért is, mert a saját környezetünket károsítjuk vele.

A kutató szerint évtizedes kísérletek alapján lehet csak megtudni, hogy ennek a szernek milyen hatásai vannak.

Kapcsolódó hírek