Bűnügy

Beteg állatok: homokot, kavicsot tömtek egy kisfiú szájába Borsodban, életveszélyes állapotba került

Gazdaság

Ukrajna levette az OTP-t a háborút támogatók listájáról, ezt üzente válaszul a magyar külügy

Belföld

Mi történt? Pintér Sándor azonnali hatállyal, indoklás nélkül fontos vezetőket rugdosott ki szombaton

Eltemették Heller Ágnes filozófust

RövidenRöviden
Heller Ágnes temetése a budapesti Kozma utcai izraelita temetőben 2019. július 29-én.
Heller Ágnes temetése a budapesti Kozma utcai izraelita temetőben 2019. július 29-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Végső búcsút vettek Heller Ágnestől családtagjai, barátai, kollégái és tisztelői hétfőn a budapesti Kozma utcai izraelita temetőben. A Széchenyi-díjas filozófus, esztéta, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja július 19-én hunyt el 90 éves korában.

„Életét és gondolkodását a szabadság és a szerencse határozta meg, bár szerencsés alkatán kívül kevés szerencse érte. Háromszor kellett újrakezdenie életét: a holokauszt után, 1956-ot követően, majd az emigrációban. Eszménye a jó, tisztességes, igazságos ember volt”

– mondta búcsúzó beszédében Radnóti Sándor esztéta, filozófus.

Radnóti Sándor irodalomtörténész beszédet mond, mögötte Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija Heller Ágnes temetésén a budapesti Kozma utcai izraelita temetőben 2019. július 29-én.

Radnóti Sándor irodalomtörténész beszédet mond, mögötte Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija Heller Ágnes temetésén a budapesti Kozma utcai izraelita temetőben 2019. július 29-én. Fotó: MTI/Soós Lajos

Mint kifejtette, Heller Ágnes sohasem feledkezett meg a filozófus morális küldetésének mondandójáról, arról, hogy a filozófia nemcsak munka, hanem életfeladat is. „Utolsó évtizedeiben visszatért a vallás és a művészet témájához, jelentős filozófiai tanulmányában a zsidókérdés megoldhatatlanságáról írt, de ez az ő esetében nem reménytelenséget jelentett” – fogalmazott.

Gábor György filozófus arról szólt, hogy Heller Ágnes 90 évét lankadatlan figyelemmel élte, szűnni nem akaró érdeklődéssel fókuszált a világra, múltra és jelenre, élőkre és holtakra. „A magunkfajta halandók számára felfoghatatlanul teljes életet élt. A kis testben a világ egésze megfért, ha belépett valahová, minden teret betöltött. Valamennyi barátja időtlennek, öröknek tartotta és nekik lett igazuk” – tette hozzá.

Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija kiemelte: Heller Ágnes életét végigkísérte magyarsága és zsidósága, kettős identitása. „A kettős gyökerűségből fakadó konfliktusokat bölcsességgel, szeretettel és elkötelezettséggel oldotta fel, kettős kötődését megőrizte, bárhová is vetette az élet, Európába, Ausztráliába vagy Amerikába” – tette hozzá.

Elmondta, hogy Heller Ágnes a 20. század magyar történelmében

mindig kiállt azokért, akik partvonalon kívülre kerültek, akiket üldöztek, megnyomorítottak,

függetlenül attól, ki honnan jött, mi volt a nációja, a vallása. „Szerette az embert, a méltósággal együtt járó szabadságot kérte, elvárta és megadta. Magában hordta a tudás, a szeretet, az emberség és a tisztesség örök igazságát” – jelentette ki Frölich Róbert.

Heller Ágnest számos díjjal jutalmazták, egyebek mellett 1981-ben Lessing-, 1995-ben Széchenyi-, 1996-ban Hannah Arendt-díjat kapott, 2006-ban elnyerte a dán Sonning-díjat, majd 2008-ban a Ben Gurion Egyetem díszdoktorává avatta, 2010-ben Goethe-érmet, 2014-ben Radnóti-díjat vehetett át.

Ezek is érdekelhetnek

Orbán Viktor is gratulált a „kisújszállási asszonyságnak”

Meghalt Heller Ágnes

Kormányátalakításra készülhet Orbán Viktor, Navracsics lehet a nagy nyertes

Orbán: „Az idősek számíthatnak ránk!” – Nyugdíjasok: „Ez egy vicc”

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

MÁV: hétfőtől több pótlóbusz segíti az utazást a győri vasútvonal felújítása idején