Beer Miklós: „megmondták, hogy fogjam be a szájam”

Beer Miklós váci megyéspüspök
Beer Miklós váci megyéspüspök Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Nyugdíjba vonulása kapcsán készített interjút a hvg.hu Beer Miklós váci megyéspüspökkel, aki az elmúlt években többször szerepelt a sajtóban a hajléktalanok vagy a migránsok elleni uszítás miatti felszólalásaival, de a tavaly decemberi tüntetésekért is kiállt.

„Többször kaptam meg, hogy az ellenzéki oldalon állok. Azt tartom a legnagyobb problémának a mai magyar társadalomban, hogy nem beszéljük végig a problémákat. Nagyon beállt ez a jobb-baloldali megosztottság, amit a politika ránk erőltet, és ez megakadályozza a józan párbeszédet, gondolkozást. Amikor megszólaltam, és sokan nagyon megharagudtak rám, hogy miért van véleményem, én tényleg lelkiismereti kérdésnek fogtam fel és fogom fel ezt: mindenkit arra szeretnék rávezetni, hogy előítéletek nélkül gondolkozzunk, keressük a megoldást”

– mondta Beer Miklós a közéleti megnyilvánulásai kapcsán.

Azokra a pletykákra, melyek szerint a 2018-as választás előtt felülről felszólították, hogy ne nyilatkozzon, annyit mondott, egy régi, jó barátjától érkezett az üzenet, aki politikai szerepet vállal.

„Azt nem mondták meg, hogy mit mondjak, csak azt, hogy fogjam be a szájam”

– mondta a hvg.hu-nak a leköszönő megyéspüspök, hozzátéve, hogy nem meghallgatni a másikat emberi gyengeség.

„Sarkítani mindig könnyű: nemzeti oldal vagyunk, és akkor nem érdekel minket, mi történik a világ másik részén. Ez nekem mindig problémát jelentett – ez egy politikai álláspont, de akkor ne mondjuk, hogy ez keresztény álláspont”

– tette hozzá, és elárulta, azon egyébként csak mosolyog, hogy nem hívják a kormánysajtóba.

Beszélt arról is, nyugdíjba vonulása után szeretne belevágni egy hajléktalanmentő misszióba vagy egy cigányság-felzárkóztató programba, valamint egy olyan baráti kört is szeretne, ahol őszintén lehetne beszélgetni az élet dolgairól. Ez utóbbi idővel kerekasztal-beszélgetésekkel, előadásokkal bővülhetne ki – mondta.

Kapcsolódó hírek