Bűnügy

Sörösdobozt vágtak egy villamosvezetőhöz Budapesten, kórházba kellett vinni

Bulvár

Hadházy: Orbán Ráhel 13 millió forintos karórát és 1 milliós szoknyát viselt

Bűnügy

Meggyilkoltak egy házaspárt Újpesten, őrizetbe vették a fiukat

Életeket mentettek volna az uniós országok, de a V4-ek megvétózták

Orbán Viktor miniszterelnök (b3), valamint Andrej Babis cseh (b), Mateusz Morawiecki lengyel (b2) és Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök (j) a Karmelita kolostorban megrendezett informális tárgyalásukon 2019. június 13-án.
Orbán Viktor miniszterelnök (b3), valamint Andrej Babis cseh (b), Mateusz Morawiecki lengyel (b2) és Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök (j) a Karmelita kolostorban megrendezett informális tárgyalásukon 2019. június 13-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Megvétózták a V4-ek, köztük Magyarország is az uniós tagországok belügyminisztereinek csütörtöki, informális találkozóján kiadni tervezett közös nyilatkozatot, mely arra keresett volna megoldást, hogy ne fulladjanak bele a Földközi-tengerbe a menekültek.

A Belügyminisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében azzal a frappáns magyarázattal állt elő, hogy szerintük valójában „a bevándorláspártiak újabb kísérletet tettek arra, hogy a tagállamok vállalják a Földközi-tengeren működő NGO-hajók által Afrikából Európába szállított migránsok szétosztását”.

Az viszont csak a hvg.hu cikkéből derül ki, hogy pontosan mire is kerestek megoldást a találkozón. Maria Ohisalo, az EU soros elnökségét betöltő Finnország belügyi tárcavezetője szerint

azt próbálták vizsgálni, hogyan lehetne megakadályozni, hogy emberek haljanak meg a Földközi-tengeren, mivel a térség a világ egyik leghalálosabb határszakasza.

A Helsinkiben tartott ülés után Christophe Castaner francia belügyminiszter azt mondta, a tagországok miniszterei nem jutottak megállapodásra arról, legyen-e ideiglenes megoldás a Földközi-tengeren megmentett emberek szétosztására, és az milyen legyen, de erre vonatkozóan az erőfeszítések folytatódnak.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!