Viharos szél, jég is lehet – figyelmeztetést adta ki mára és holnapra is

Számos megyére adott ki riasztást csütörtök kora délelőtt az Országos Meteorológiai Szolgálat, mely szerint

órákon belül zivatarok alakulhatnak ki a többfelé.

A figyelmeztető előrejelzés szerint csütörtök éjfélig a Dunántúlon több alkalommal valószínű zivatar, kelet, északkelet felé haladva a zivatarok várható száma és erőssége csökken. Északkeleten, keleten a legalacsonyabb a valószínűsége villámtevékenység kialakulásának.

A Dunántúlon a zivatarokat elsősorban csütörtök délután viharos (60-80 km/h) szél, általában kis méretű jég, délnyugaton, délen lokálisan jelentős mennyiségű csapadék, esetleg felhőszakadás kísérheti.

Riasztás a várható zivatarok miatt csütörtök délelőtt.

Riasztás a várható zivatarok miatt csütörtök délelőtt.Forrás: met.hu

Pénteken fátyolfelhők és a többórás napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, és szórványosan (kisebb eséllyel keleten) várható zápor, zivatar. Általában gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, de zivatarok környezetében a szél viharossá fokozódhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 30 fok között várható.

A hét utolsó munkanapján 15 megyére adtak ki figyelmeztetést zivatarok miatt:

Figyelmeztetés a zivatarok miatt pénteken.

Figyelmeztetés a zivatarok miatt pénteken.Forrás: met.hu

Szombaton nagyrészt napos időre számíthatunk többnyire kevés, főként keleten helyenként több gomolyfelhővel. Keleten néhol zápor, zivatar alakulhat ki, másutt nem valószínű csapadék. A délnyugati, déli szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 31 fok között várható.

Vasárnap szintén napos időre van kilátás északon helyenként több, másutt kevés gomolyfelhővel. Északon alakulhat ki néhol zápor, zivatar. A délnyugati szél többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között valószínű.

Kapcsolódó hírek