Nincs orvos Mezőberényben, mentőtiszt látja el az ügyeletet augusztustól

Augusztus elsejétől egy mentőtiszt látja el az orvosi ügyeletet Mezőberényben, a Népszava szerint azért, mert nem sikerült találni megfelelő orvost a feladatra.

Az ügyeletes mentőtiszt Mezőberényben lesz, ott fogadja a betegeket, onnan megy házhoz; Kamut, Köröstarcsa és Csárdaszállás is hozzá tartozik majd – írják. Munkáját egy orvos felügyeli Gyomaendrődről, vele konzultálhat szükség esetén, ha pedig a helyzet úgy kívánja, oda is hívhatja. A mentőtiszt azonban nem rendelhet receptköteles gyógyszert és nem állapíthatja meg például a halál beálltát – teszi hozzá a Népszava.

Megjegyzik, a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy az alapellátási ügyeletekben mentőtisztek önállóan lássanak el ilyen feladatot. Siklósi István polgármester viszont azt mondta: a kialakult helyzetet előzetesen támogatta a járási kormányhivatal tiszti főorvosa. És Siklósi szerint különben is,

orvossal évei tízmillió forinttal többe kerülne a feladat ellátása.

A Népszavának Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke megengedhetetlen precedensnek nevezte a megoldást. Szerinte a mentőtisztet arra képezték ki, hogy életet veszélyeztető helyzeteket hárítson el, ennek során olykor valóban akár orvosi beavatkozásokat is végezhet, de aztán a beteget kórházba kell vinnie.

A kamara elnöke szerint a polgármesternek két választása van: vagy ismét saját kézbe veszi az ügyelet működtetését, vagy megállapodik a szolgáltatóval, hogy jobban fizesse meg a helyi ügyeletes orvost, és akkor lesz megfelelő jelentkező.

Katona Gábor tiszaroffi háziorvos arról beszélt, hogy sok településen alkalmaznak az ügyeleti szolgáltatók mentőtisztet. Elmondta, a mentőtiszt legtöbbször jobban tud mesterséges légutat biztosítani, mint egy háziorvos, de egy hasfájós gyerekkel vagy tüszős mandulával például nem igen tud mit tenni. Hozzátette:

„az alapellátási ügyelet régóta félmegoldásokkal működik, tudjuk, hogy régen a szakadék szélén állunk, de most biztos, hogy már zuhanunk”.

Ezek is érdekelhetnek