Külföld

Merénylet Robert Fico ellen: megszólalt Orbán Viktor

Bűnügy

Leszámolás? Egymásnak esett két csapat Pécs belvárosában, két férfit elgázoltak – videón az eset

Bűnügy

Mi történt? Holtan találtak egy fiatal nőt és gyermekét Kapuváron

Nincs orvos Mezőberényben, mentőtiszt látja el az ügyeletet augusztustól

Augusztus elsejétől egy mentőtiszt látja el az orvosi ügyeletet Mezőberényben, a Népszava szerint azért, mert nem sikerült találni megfelelő orvost a feladatra.

Az ügyeletes mentőtiszt Mezőberényben lesz, ott fogadja a betegeket, onnan megy házhoz; Kamut, Köröstarcsa és Csárdaszállás is hozzá tartozik majd – írják. Munkáját egy orvos felügyeli Gyomaendrődről, vele konzultálhat szükség esetén, ha pedig a helyzet úgy kívánja, oda is hívhatja. A mentőtiszt azonban nem rendelhet receptköteles gyógyszert és nem állapíthatja meg például a halál beálltát – teszi hozzá a Népszava.

Megjegyzik, a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy az alapellátási ügyeletekben mentőtisztek önállóan lássanak el ilyen feladatot. Siklósi István polgármester viszont azt mondta: a kialakult helyzetet előzetesen támogatta a járási kormányhivatal tiszti főorvosa. És Siklósi szerint különben is,

orvossal évei tízmillió forinttal többe kerülne a feladat ellátása.

A Népszavának Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke megengedhetetlen precedensnek nevezte a megoldást. Szerinte a mentőtisztet arra képezték ki, hogy életet veszélyeztető helyzeteket hárítson el, ennek során olykor valóban akár orvosi beavatkozásokat is végezhet, de aztán a beteget kórházba kell vinnie.

A kamara elnöke szerint a polgármesternek két választása van: vagy ismét saját kézbe veszi az ügyelet működtetését, vagy megállapodik a szolgáltatóval, hogy jobban fizesse meg a helyi ügyeletes orvost, és akkor lesz megfelelő jelentkező.

Katona Gábor tiszaroffi háziorvos arról beszélt, hogy sok településen alkalmaznak az ügyeleti szolgáltatók mentőtisztet. Elmondta, a mentőtiszt legtöbbször jobban tud mesterséges légutat biztosítani, mint egy háziorvos, de egy hasfájós gyerekkel vagy tüszős mandulával például nem igen tud mit tenni. Hozzátette:

„az alapellátási ügyelet régóta félmegoldásokkal működik, tudjuk, hogy régen a szakadék szélén állunk, de most biztos, hogy már zuhanunk”.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!