Megszűnhet rengeteg OKJ-s képzés jövőre

A 2020-as évtől a jelenlegi 766-ról 200 alá csökkentené a kormány az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) található államilag elismert szakmai képzések számát a kormány – írja az Azénpénzem.hu.

A „Szakképzés 4.0.” dokumentum nyomán úgy értelmezik, a jövőben két részre osztanák az OKJ-rendszer szakképesítéseit:

  • az alapszakmák ötéves technikumban, hároméves szakképző iskolában, illetve iskolarendszerű felnőttoktatásban másfél-három év alatt lennének megszerezhetőek;
  • a másik csoportba sorolt szakmai képesítések – melyek rövidebb idejűek vagy specializációként épülnek valamely alapszakmára – csak felnőttképzésben válnának elérhetővé, vizsgázni ezekből független vizsgaközpontokban lehetne.

Szabó Andrea, a TanfolyamOKJ.hu munkatársa a lapnak azt mondta, az átalakítás hatására megdrágulhatnak a képzések, mivel jelentősen megnő a képzési idő.

Az új képzési jegyzék alapszakmáinak meghatározása még zajlik, az új rendeletek őszre, a képzések tartalma és a vizsgakövetelmények pedig télre készülhetnek el.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Azénpénzem cikkére reagálva azt közölte,

az OKJ-típusú képzéseknél nem a mennyiségi csökkentés a lényeg, hanem a képzés széles szakmai alapokra való helyezése és egyes képzések összehangolása. (…) Hangsúlyozták emellett, hogy a javaslatok kidolgozása folyamatban van, konkrét döntések még nem születtek.

Kapcsolódó hírek