Lemondott egy horvát miniszter, mert nem tudta megmagyarázni, honnan szedte össze a vagyonát

Magyarországon ilyesmi nem történhetne.

Lovro Kuščević
Lovro Kuščević Fotó: Facebook/Lovro Kuščević

Lemondott hétfőn Lovro Kuščević horvát közigazgatási miniszter, miután a média napok óta azt firtatta, hogy miként tett szert hatalmas vagyonára – közölte a helyi sajtó.

Kuščević a jobboldali kormányzó párt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) politikai titkári tisztségéről is lemondott. Andrej Plenković horvát kormányfő mindkét lemondást elfogadta.

A miniszterelnök a sajtónak úgy nyilatkozott: a média nyomása miatt úgy döntött, elfogadja a miniszter lemondását, mert a botrány ártott a kormány megítélésének és Kuščevićnek is. Hozzátette: a politikus parlamenti képviselőként folytatja munkáját.

Kuščević szerint alaptalanok az ellene irányuló támadások, de nem akart a kormány terhére lenni.

Horvátországban is az ingatlan a menő

Az Index horvát hírportál először arról számolt be, hogy Kuščevićnek

több olyan ingatlanja is van, amelynek törvényes eredetére nem tud magyarázatot adni.

A sajtó kiderítette, hogy a miniszter, amikor Brac szigetének elöljárója volt, több mezőgazdasági földterületet is megvásárolt, majd később építési területté nyilvánította, és többszörös áron adott túl rajta, jelentős haszonra téve szert.

A HNS üdvözölte a kormányfő döntését. Közleményében azt írta:

az a személy, aki politikai befolyását saját hasznára fordítja, nem tölthet be közhivatalt.

„Számunkra a HNS-ben ez erkölcsi kérdés és politikai felelősség. Amennyiben a büntetőjogi felelősség kérdése is felvetődik, azt a már az illetékes hatóság hatásköre” – hangsúlyozták.

Kapcsolódó hírek