Bűnügy

Sörösdobozt vágtak egy villamosvezetőhöz Budapesten, kórházba kellett vinni

Bulvár

Hajdú Péter kiröhögte Magyar Pétert, majd gyorsan letiltotta a kommentelési lehetőséget

Baleset

Nagy baleset a Liszt Ferenc-repülőtérre vezető úton, teljes útlezárás

Meghalt Ungvári Tamás

Ungvári Tamás a XXI. Század Társaság Hazám-díjainak átadásán 2015. november 14-én.
Ungvári Tamás a XXI. Század Társaság Hazám-díjainak átadásán 2015. november 14-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Életének 89. évében elhunyt Ungvári Tamás, Széchenyi- és József Attila-díjas író, műfordító, irodalomtörténész – tudatta a család a Népszavával.

Június 15-én még posztolt a Facebook-oldalára:

Kedves barátaim és olvasóimAz orvosaim tanácsára a nagy hőségre való tekintettel, életemben először, a holnapi…

Posted by Ungvári Tamás on Saturday, June 15, 2019

Ungvári Tamás 1935. szeptember 25-én született Budapesten. Az Eötvös Gimnáziumba nem vették fel a numerus clausus miatt, a Zsidó Gimnáziumban érettségizett – írja róla a Wikipedia. 1952-ben, 21 évesen szerzett diplomát az ELTE angol-magyar szakán.

Tatán tanított egy általános iskolában. Ezután a Csillag című folyóirat rovatvezetője lett. 1957-től aspiráns volt, majd 1959-től a Magyar Nemzetnél dolgozott szerződéses munkatársként. 1960-tól fordító, dramaturg, a Budapester Rundschau szerkesztője. 1960–1961-ben a Petőfi Színház dramaturgja. 1970-től a Magyar Színházi Intézet tudományos főmunkatársa, 1975-től a Szépirodalmi Könyvkiadó szerkesztője, 1980–1981-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskola docense, 1982-től egyetemi tanára. 1989-ig a Magyar Tudományos Akadémia Színháztudományi Bizottságának tagja. Több külföldi egyetem vendégprofesszora.

Két cikluson át a nemzetközi P.E.N. Club magyar tagozatának (Magyar PEN Club) főtitkára volt. A Cambridge Egyetemen a Churchill College „overseas fellow” tiszteleti tagságban részesült. Fulbright vendégprofesszorként négy esztendőt töltött a kaliforniai Claremontban. IREX csereprofesszorként a Columbia, a Yale és a Harvard egyetemen tartott előadásokat. Művelődéstörténetet tanított a Zsidó Egyetemen, a Rabbi Szemináriumban.

Műsorvezetőként is dolgozott a Magyar Televízióban, a Magyar Rádióban, 2009 óta a Klubrádióban. Könyvjelző című műsora az ATV-n futott.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!