Több tucat nyíregyházi családnál kötötték ki a vizet a kánikulában

Több tucat nyíregyházi családnál kötötték ki a vizet a kánikulában
Forrás: Google Utcakép

Rengeteg családot fosztottak meg a vízszolgáltatástól a nyíregyházi Huszártelepen csütörtökön, úgy, hogy emiatt sok gyermeknek sincs biztosítva az ivóvíz – posztolta a Facebookon Glonczi László, a Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesületének elnöke.

Glonczi szerint sok családnál meghaladja a törvényben előírt 150-métert a közkút távolsága, ezért egyéb módon kellene vizet biztosítani.

„Van olyan értesítés a családoknál, hogy vízkorlátozást fognak csinálni, ehelyett mit csináltak? Teljesen elzárták a vizet! A sok gyermek mellett víz nélkül maradt végső stádiumos rákos beteg is”

– írja a jogvédő, aki az Index.hu-nak arról beszélt, a Nyírségvíz Zrt. a felhalmozódott közüzemi tartozások miatt rendelte el a szolgáltatás leállítását. Glonczi hangsúlyozta, nem a tartozásokat vitatja, ugyanakkor úgy látja, más megoldást is választhatott volna a szolgáltató. Szavai szerint vannak olyan családok a telepen, akiknek 200-300 métert kell gyalogolniuk a kutakhoz, lajtoskocsik pedig nincsenek.

A Nyírségvíz Zrt. az Indexnek azt nyilatkozta, 40 családnál kapcsolták ki a vizet (Glonczi posztjában 48 szerepel – szerk.), összesen 13 millió forint díjtartozás miatt. Állításuk szerint mindenkit egy hónappal korábban értesítettek, és lehetőséget adtak a tartozás rendezésére vagy részletfizetésre. Hozzátették: csak ott kapcsolták ki a vizet, ahonnan 150 méteren belül elérhető közkút.

Kapcsolódó hírek