Újra jönnek a zivatarok, 12 megyére adtak ki veszélyjelzést

Autó Nagykanizsán, a felhőszakadás után vízzel elárasztott Arany János és a Május 1. utca kereszteződésében 2019. június 23-án.
Autó Nagykanizsán, a felhőszakadás után vízzel elárasztott Arany János és a Május 1. utca kereszteződésében 2019. június 23-án. Fotó: MTI/Varga György

Tizenkét megyére adott ki figyelmeztető előrejelzést hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható zivatarok miatt, emellett felhőszakadások miatt is többfelé él veszélyjelzés.

Mint írták, hétfőn elsősorban az ország délkeleti felében valószínűek zivatarok, amelyek környezetében napközben néhol viharos (60-90 km/h) szél, illetve egy-egy helyen felhőszakadás (> 30 mm) kialakulhat. Az előrejelzés szerint a napi középhőmérséklet az Alföldön néhol már elérheti a 25 fokot.

A várható zivatarok és felhőszakadások miatt az alábbi megyékben él veszélyjelzés:

figyelmeztetes_zivatar

Forrás: met.hu

figyelmeztetes_felhoszakadas

Forrás: met.hu

A folytatásban ismét melegszik az idő

Hétfőn a déli és délkeleti megyékben felhősebb idő várható, ott csak kevés napsütés lehet, és elsősorban arrafelé kell további záporokra, zivatarokra számítani. Másutt a gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütésben lehet bízni, és csak kevés helyen lehet csapadék. A szél megélénkül, északkeleten és zivatarok környezetében erős széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb hőmérséklet 14-19, a legmagasabb 26-31 fok között várható.

Kedden túlnyomóan napos idő várható, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A minimumhőmérséklet 15-20, a maximumhőmérséklet 29-33 fok között valószínű.

Szerdán derült, napos, csapadékmentes idő ígérkezik. A leghidegebb órákban 16-21 fok lesz,

napközben 30-35 fokig melegszik a levegő.

Csütörtökön kezdetben derült, napos idő várható, majd délutántól átmenetileg megnövekszik a felhőzet. Nagyobb eséllyel északon, északkeleten szórványosan zápor, zivatar is előfordulhat. Időnként megerősödik a szél is. A minimumhőmérséklet 16-22 fok között valószínű.

A hét negyedik napja is aszfaltolvasztó lesz: a nappali maximumok 31-35 fok között alakulnak előreláthatóan.

Pénteken napos idő várható, egy-egy futó záporon kívül számottevő csapadék nem valószínű, de gyakran megerősödik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 14-19, a legmagasabb 26-31 fok között alakul.

Kapcsolódó hírek