Másodfokú riasztást adtak ki, hamarosan leszakad az ég

Személygépkocsik a felhőszakadás után vízzel elöntött úton a nyíregyházi Szegfű utcában 2019. június 7-én.
Személygépkocsik a felhőszakadás után vízzel elöntött úton a nyíregyházi Szegfű utcában 2019. június 7-én. Fotó: MTI/Balázs Attila

Több keleti megyében másodfokú riasztásokat adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat felhőszakadás veszélye miatt péntek késő délelőtt.

A veszélyjelzés szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már érvényben vannak, illetve lehetnek másodfokú riasztások.

Az érintett területeken a következő órákban rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullhat:

Riasztás a várható felhőszakadások miatt.

Riasztás a várható felhőszakadások miatt.Forrás: met.hu

Zivatarok miatt is számos járásban riasztás él már:

Riasztás a várható zivatarok miatt.

Riasztás a várható zivatarok miatt.Forrás: met.hu

Pénteken nagyobb számban a középső és keleti országrészben várható zivatar az előrejelzés szerint, míg északnyugaton kevesebb helyen valószínű.

A zivatarokhoz elsősorban felhőszakadás (20-30 milliméter feletti csapadék), néhol jégeső, illetve rövid ideig tartó, 60 kilométer/órát meghaladó szél társulhat. Főként az Alföldön délután, kora este egy-egy helyen esetleg heves zivatar is előfordulhat, 70-90 kilométer/órás szélrohammal és nagyobb méretű jéggel, míg elsősorban északkeleten az intenzívebb csapadékgócokban 30-60 milliméter csapadék is hullhat.

Éjszaka is változékony marad a légkör, de csak kevés helyen, főként nyugaton és a Tiszántúlon, északkeleten lehet egy-egy zivatar.

Szombaton a nap első felében jobb eséllyel az ország északkeleti harmadán (Észak-Magyarország, Észak-Alföld) várható több helyen zivatar a péntekihez hasonló kísérőjelenségekkel.

Késő délutántól, estétől azonban nyugat, délnyugat felől intenzív zivatarrendszer is kialakulhat, a zivatarok nyomában felhőszakadás (20-50 milliméter csapadék), 60-80 kilométer/órás szél valószínű, de egy-egy helyen 80-100 kilométer/órás szélroham, illetve nagy méretű (2-3 centiméternél nagyobb átmérőjű) jég is előfordulhat. Utóbbira kiemelten a Dunántúl déli felén van jobb esély.

A fentiek mellett extrém UV-B-sugárzásra is figyelmeztetnek a szakemberek. Az előrejelzés szerint a hőmérséklet délután 26-31, késő este 17-24 Celsius-fok között valószínű.

Ezek is érdekelhetnek