Jön az újabb nemzeti konzultációnak nevezett közpénzégetés

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (b) beszél az éves meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országház Nagy Imre termében 2019. június 20-án. Mögötte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.
Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (b) beszél az éves meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országház Nagy Imre termében 2019. június 20-án. Mögötte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormány szeretné a nemzeti konzultációkat folytatni, és – akárcsak idén – jövőre is indít olyat, amely a következő költségvetés megalapozását készíti elő – mondta Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője az Országgyűlés igazságügyi bizottságának csütörtöki ülésén.

A miniszter azt mondta, hogy a 2020-as költségvetés is az emberek véleményét figyelembe vevő családvédelmi akcióterven alapszik. Szerinte a családok támogatására már most ezermilliárd forinttal többet fordítanak a költségvetésben, mint 2010-ben, az utolsó Gyurcsány-kormány idején benyújtott büdzsében tették.

Ezt az összeget 2020-ra, a családvédelmi akcióterv elfogadásával további több mint 200 milliárd forinttal emelik meg.

Hangsúlyozta: azért helyezték a családvédelem kérdését fókuszba, mert a magyar gazdaság erősödésével egyidejűleg szembe kell nézni olyan stratégiai problémákkal, mint a népesedés. Európában erre kétféle válasz lehetséges Rogán szerint, az egyik a családok támogatása és a születésszám ösztönzése, míg a másik a nagyszámú bevándorló befogadása. A magyar választók az előbbi mellett döntöttek, ezért a kormány feladata ennek támogatása – magyarázta.

Kapcsolódó hírek