Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

„400 ezer forintért nem jön senki” – óriási munkaerőgondok vannak a Balatonnál

„400 ezer forintért nem jön senki” – óriási munkaerőgondok vannak a Balatonnál
Fotó: MTI/Varga György

Egyre nehezebb munkaerőt találni a Balatonhoz balatoni vállalkozók szerint, akik arról beszéltek a Népszavának, szerintük ennek is szerepe van abban, hogy a büfékben, éttermekben elszálltak az árak.

A lap szerint a déli parton jó esetben 1100-1300 forintos órabérért találni felszolgálót, egy jó szakácsot pedig 1500 forint alatti óránkénti pénzzel nem érdemes megkörnyékezni, a szakácsok, de az északi parton a komoly helyeken a pincérek is megkapják az óránkénti kétezret.

A balatoni vállalkozók szerint a helyzet tavaly óta tovább romlott. Egyre kevesebben jönnek haza Magyarországra azok közül, akik a nyári szezonban a Balatonon dolgoztak, aztán télre kimentek a síparadicsomokba. A Népszavának egy vendéglátós elmondta,

havi négyszázezer forintért nem jön senki,

„hogy havi 26-27 napot gályázzon a forró olaj mellett napi 13-14 órát. Ugyanennyiért elmehetnek csaposnak, ami feleennyire sem pokoli hely”.

Egy boglári vállalkozó szerint öt év alatt el fog tűnni a balatoni kisvállalkozások fele, még azok is, ahol most a családtagok keményen beállnak segíteni.

„A hetvenéves nagymamát nem lehet három hónapra odaállítani a tűzhely mellé napi 15 órában”

– fogalmazott. Egy balatonfenyvesi vendéglős pedig arról beszélt, sok jelentkező semmire sem jó, nem dolgozni akarnak, csak sok pénzt keresni:

„Régebben visszatérő középiskolásokkal és egyetemistákkal csináltam végig a nyarakat, megállapodtunk előre az órabérben, s ehhez tartotta magát mindenki. Most hiába egyezünk meg, lehet, hogy két nap múlva már a szomszédban dolgozik, mert rám ígérnek egy százast, esetleg kettőt óránként.”

Egy vízibicikli-kölcsönző arról beszélt, a szokásos két ember helyett csak egyet tudott felvenni. Évekkel ezelőtt 3-4 ezret fizetett az alkalmazottainak, most 10 ezer alatt szóba sem állnak vele. A vízibicikliért a 3000 forintos óránkénti bérleti díj a legmagasabb, amit el tud kérni, ha két alkalmazottja lenne, akkor alig lenne nyereséges.

Egy fonyódi vendéglős az árak kapcsán azt mondta, panaszkodnak a nyaralók, hogy megdrágult a Balaton, de valahogy ki kell gazdálkodni az elszállt béreket.

Kapcsolódó friss hírek

Megvertek egy rendőrt Nyírábrányban

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Rablógyilkosság Zalában, két ember ellen emeltek vádat

Benyújtotta a PedoFidesz az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

Kiadták a riasztást: szerdán 6 megyét ér el a durva zivatar

Leitatott, bedrogozott egy kiskorút egy férfi, hogy abuzálja, egy másikkal egy gyermekotthonban „végzett szexuális cselekményt”