Megszüntetné a magántanulói rendszert a kormány

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának törvényjavaslata szerint 2020 szeptemberétől megszűnik a magántanulói státusz, a döntés a 444.hu szerint ellehetetlenítheti azokat a tanulóköröket, ahová egyre több szülő mentette ki a gyermekét.

A lap emlékeztet: a közoktatás romó színvonala miatt az utóbbi években egyre több szülő vette ki a gyermekét a rendszerből, azonban a magániskolák drágák, emellett hely sem nagyon van. Ezért sok szülő inkább magántanulóvá teszi a gyermekét, majd a magántanulókat tanulókörökben hozzák össze.

A tanulócsoportoknak helyiséget bérelnek, tanárokat keresnek a gyerekekhez, pedagógiai programot is kidolgoznak, ami így kevesebbe kerül, mint a magániskolai taníttatás, ugyanakkor mentes a hagyományos iskolai adminisztratív szabályoktól és egyéb megkötésektől.

„A kormány ezt az egérutat fogja most lezárni a közoktatásnál jobbra vágyó családok elől”

– írja a 444.hu, hozzátéve, az Emmi mostani törvényjavaslata szerint újra kötelező lesz a gyerekek osztályozása is (a jövőben továbbra is lehet majd szöveges értékelést adni a diákoknak, de mindenképpen kapniuk kell mellé osztályzatot is).

Kapcsolódó hírek