Magyarokra támadtak román nacionalisták az úzvölgyi temetőnél, magyar sírokat is meggyaláztak

Román résztvevők, miután áttörték a csendőrsorfalat az úzvölgyi katonatemető bejáratánál, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án.
Román résztvevők, miután áttörték a csendőrsorfalat az úzvölgyi katonatemető bejáratánál, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án. Fotó: MTI/Veres Nándor

Kövekkel dobálták meg csütörtökön román nacionalisták azokat a magyar civileket, akik élőlánccal tiltakoztak az úzvölgyi katonatemetőnél önkényesen kialakított román parcella és emlékmű felszentelését.

Az erdélyi magyarság még április végén szembesült azzal, hogy Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki a köztudatban magyar temetőként élő úzvölgyi első világháborús sírkertben. A román parcellában félszáz betonkeresztet és egy emlékművet állítottak fel, egy részüket magyar katonák jelöletlen sírjaira.

A helyszínre érkező több ezres román tömegben futballhuligánoknak látszó fiatalok is voltak, akik megkerülvén a csendőrségi egységeket hátulról jutottak be a sírkertbe, kitépték a székelykapu szárnyait és utat nyitottak a tömegnek.

A rendbontók magyar sírhelyeket is meggyaláztak.

Az online médiában kisfilmek sora jelent meg. Ezeken jól láthatók azok a futballhuligánoknak kinéző fiatalok, akik belülről kitépik a székely kapu szárnyait, majd egyikük a kapuról leszakított deszkával megpróbálja kiütni az MTVA csíkszeredai operatőrének a kezéből a kamerát. Videók örökítették meg azt is, amint a kerítésre belülről felmászó huligánok zászlórúddal ütlegelik és köpdösik a békésen tiltakozó székelyeket.

A történtek miatt berendelték a budapesti román nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztériumba péntekre.

Képekben a temetőfoglalás. A rendőrség, csendőrség, ortodox papság egyöntetűleg jóváhagyva engedte, hogy a székelykaput…

Posted by Gyimesi Skanzen Panzió on Thursday, June 6, 2019

Betörték az úzvölgyi temető kapuját és meggyalázták a magyar sírhelyeket!

Posted by Kelemen Szilárd Péter on Thursday, June 6, 2019

Kapcsolódó hírek