Meghalt Térey János költő, író

49 éves korában, június 3-án elhunyt Térey János író, költő, drámaíró – tudta meg a Litera.hu, az irodalmi portálnak a család megerősítette a szomorú hírt.

Az Index szerint a költő hirtelen egészségügyi probléma miatt halt meg. Megjegyzik, Térey vasárnap még egy fotót osztott meg közösségi oldalán egy 30 éves érettségi találkozóról.

Térey János 1970. szeptember 14-én született Debrecenben, a Tóth Árpád Gimnáziumban érettségizett, 1989-től 1991-ig magyart és történelmet hallgatott a budapesti Tanárképző Főiskolán, majd az ELTE Bölcsészkarának magyar szakán folytatta tanulmányait – idézte életrajzát a Litera.hu.

Első verseit 1990-ben közölte az Élet és Irodalom, 1998 óta szabadfoglalkozású íróként tevékenykedett, kortárs német, cseh, francia és bolgár költőket fordított, és nevéhez fűződik Paul Verlaine Szaturnuszi költeményeinek első teljes, magyar nyelvű fordítása is. 2001-ben megjelent Paulus című verses regényéért több elismerésben részesült.

A 24.hu azt írja, Téreynek nyolc verseskönyve és egy novelláskötete jelent meg, a Paulus mellett mellett a Nibelung-lakópark drámatetralógiája a másik jelentős munkája. Utolsó alkotása, a Káli holtak tavaly jelent meg.

Ezek is érdekelhetnek