Veszélyjelzés: így vágják tönkre a zivatarok a hétvégét

Tuba, azaz felhőtölcsér Debrecen felett 2019. május 29-én.
Tuba, azaz felhőtölcsér Debrecen felett 2019. május 29-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A június is sok esővel kezdődik a hétvégén. Emellett viszont melegszik a levegő, vasárnap néhol 27 fok is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Szombaton a szakemberek szerint az északi, északnyugati megyékben többórás napsütés várható gomolyfelhő-képződéssel, a csapadék kialakulási esélye elenyésző. Az ország délkeleti felén ugyanakkor több lesz a felhő, és ott több helyen várható zápor, zivatar, a déli határvidéken tartós eső is előfordulhat.

Az északi, északkeleti szelet nagyobb területen kísérhetik erős, zivatarok környezetében viharos lökések is. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 20 és 26 fok között valószínű, az alacsonyabb értékek délen, délnyugaton várhatók.

A meteorológiai szolgálat már most hét megyére adott ki veszélyjelzést szombatra:

Figyelmeztetés a várható zivatarok miatt.

Figyelmeztetés a várható zivatarok miatt.Forrás: met.hu

Vasárnap a prognózis szerint napos időre számíthatunk, majd egyre erősebb lesz a gomolyfelhő-képződés, és több helyen alakul ki zápor, zivatar. Az északkeleti szél többfelé megélénkül, zivatarok környezetében a szél megerősödik, sőt akár viharossá is fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16,

a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között valószínű.

Június másodikán a jelenlegi kilátások szerint az egész országban döröghet, zuhoghat:

Figyelmeztetés a várható zivatarok miatt.

Figyelmeztetés a várható zivatarok miatt.Forrás: met.hu

Kapcsolódó hírek