Új testvérvárost kap Budapest: a kazah diktátor saját magáról elnevezett fővárosát

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Nurszultan Nazarbajev kazah államfő találkozója Nurszultanban 2019. április 24-én.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Nurszultan Nazarbajev kazah államfő találkozója Nurszultanban 2019. április 24-én. Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Testvérvárosi megállapodást köt Budapest és Kazahsztán fővárosa, Nurszultan. A Fővárosi Közgyűlés szerdán 19 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett hagyta jóvá a megállapodást, amelyet majd a kazah fővárosban írhatnak alá.

Magyarország és Kazahsztán fővárosának együttműködését egy 2002. június 9-én aláírt megállapodás jelöli ki. A dokumentum által rögzített keretek között Budapest kiváló kapcsolatokat alakított ki a fővárossal, amelynek neve korábban Asztana volt.

Az ország fővárosának neve idén március 23-án változott hivatalosan Asztanáról Nurszultánra a váratlanul visszavonult Nurszultan Nazarbajev diktátor „tiszteletére”.

„Magyarország számára Kazahsztán nemcsak fontos politikai, gazdasági, kereskedelmi és kulturális partner Közép-Ázsiában, hanem egy olyan nemzet, amellyel közös eredet-tudati, történelmi és kulturális gyökerei is vannak”

– olvasható az elfogadott előterjesztésben, amelyben rámutattak arra is, hogy a kapcsolatok fejlesztését segítette a közvetlen légi járat nyitása Budapest és Asztana között 2017 júniusától.

Kapcsolódó hírek