Külföld

625 millió forint dugódíjjal tartozik a magyar nagykövetség Londonnak

Külföld

Friss hírek érkeztek Fico állapotáról, ezt lehet tudni csütörtök délben

Bűnügy

Leszámolás? Egymásnak esett két csapat Pécs belvárosában, két férfit elgázoltak – videón az eset

Orbán: több vagyok, mint bizakodó

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a sajtó munkatársainak nyilatkozik, miután leadta szavazatát az európai parlamenti választáson a főváros XII. kerületében a Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben 2019. május 26-án.
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a sajtó munkatársainak nyilatkozik, miután leadta szavazatát az európai parlamenti választáson a főváros XII. kerületében a Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben 2019. május 26-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor azt reméli, hogy az EP-választáson a bevándorlást ellenző erők egész Európában megerősödnek, és a bevándorlást ellenző politikai vezetők jutnak jóval nagyobb szerephez a következő öt évben.

„A részvétel tekintetében is és az esélyeket tekintve is több vagyok, mint bizakodó”

– mondta a kormányfő vasárnap reggel újságíróknak, miután az EP-választáson leadta szavazatát Budapesten, a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított szavazókörben.

Orbán Viktor – aki felesége, Lévai Anikó társaságában érkezett voksolni – kifejtette: a 2014-es EP-választás óta sokat változott a világ elsősorban a migránsválság miatt, és úgy érzi, hogy az emberek ezért a mostani szavazáson nagyobb arányban fognak részt venni. Buzdított is, hogy minél többen voksoljanak.

Kiemelte továbbá, hogy mivel listás választásról van szó, egyértelműen tudni lehet majd, melyik politikai erő mögött milyen arányban állnak a magyar választók, ezért szerinte ez a magyar belpolitikát is meghatározó választás.

„Nagyon szeretném, ha hosszú éveken keresztül hivatkozhatnánk arra a választási eredményre, amelyet ma érünk el”

– tette hozzá.

A Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolatáról szólva megjegyezte, meglátják, hogyan tudják majd befolyásolni a pártcsalád jövőbeli politikai irányultságáról folytatandó vitát. Jelezte ugyanakkor, hogy a Fidesz olyan helyre nem szeretne tartozni, ahol nincs befolyása a fő stratégiai kérdésekre.

Arra a felvetésre, hogy egy korábbi lapinterjúban arról beszélt, Európában az osztrák modellt kellene követni, a kormányfő úgy reagált: „most már az olaszra nyergeltem át”, mert az osztrák megszűnt. Azt kívánta ugyanakkor Sebastian Kurz osztrák kancellárnak – utalva az ottani kormánykoalíció közelmúltbeli felbomlására -, hogy legyen úrrá a helyzeten, és ha ez sikerül neki, akkor „ő egy nagy kancellárja lesz Ausztriának”.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!